Православные храмы

Храм преподобного Николы Святоши с нижним храмом мученика Иоанна Воина (на Лесной)

Храм возведен на территории военной части Т-0710, неподалеку от…

Храм Рождества Иоанна Предтечи (на Зверинецком кладбище)

На Зверинце существовало 2 кладбища: Зверинецкое кладбище…
Публикации

Изучаем Священное Писание

Вышла из печати книга профессора протоиерея Виталия Косовского “Конспект лекций…

Только одно Писание? Или почему протестанты отвергают Святое Предание

Диакон Джон Уайтфорд до своего обращения в Православие был служителем одной из…

Базилика Рождества Христова в Вифлееме

Базиликой называют архитектурный тип раннехристианских храмов (от названия дома…

Богоматір

Для того, щоб показати глибину величі, слави і святості Божої Матері, свята Церква уподібнює Її священному Кіоту, чи старозавітній Скінії. У Старому Завіті для іудейського народу найсвятішим предметом була Скінія Завіту.

Скінія Завіту являла собою скриню з кипарису, викладену золотом. У ній зберігалося все надбання богообраного народу: дві кам’яні скрижалі, на яких боговидець Мойсей начертав Божественні веління, посудина з манною, якою Господь 40 років годував мандрівний іудейський народ, і первосвященничеський жезл Аарона. Скінія вважалася найбільшою святинею.

Божу Матір уподібнюють старозавітній Скінії, але Вона своєю святістю перевершила її. Там скрижалі, чи закон Божий, а в Ній, благословенній, умістився Сам Законодавець. Там манна, що годувала іудеїв, а тут Сам Хліб нетління, Їжа вічного життя, Хліб, який зійшов з небес. Там жезл Ааронів, а тут вмістилище Володаря неба і землі, Який сидить одесную Бога Отця. Як же нам назвати таку Скінію? — Священне з усього священного, що тільки є у світі.

Слово Боже вустами Самого Сина Її і нашого Спасителя іменує Її Женою. Священне Писання вустами святих євангелістів іменує Її Богоматір’ю. І тільки один євангеліст Матфей додає: Из нея же родился Иисус (Мф. 1, 16). Що може бути глибше, ширше від цього короткого найменування, котре дано Божій Матері, яке говорить абсолютно про все. Саме слово Богоматір вміщає в собі глибину, яку ніхто і ніколи не пізнає, вміщає премудрість, яку усі мудреці світу ніколи в усій повноті не осягнуть і не збагнуть, якщо того їм не відкриє серцевідець Господь, найвища Правда і вічна Істина.

Божа Матір! У цьому сказано все для нашого віруючого серця і для нашого Христом освіченого людського розуму. І ми величаємо Її, знаючи, що Вона Божа Матір, що з Неї возсіяв Христос — Джерело нашого життя і нашого спасіння.

Ми догоджаємо Їй, ми приносимо Їй архангельський глас, наші молитви, наші скорботи і радості під час кожного богослужіння, під час акафістного співу. Скільки перед Нею ви, жінки-матері, склали своїх прохань і молитов, і найчастіше не про себе, а про своїх чоловіків, про своїх синів і дочок, про своїх онуків, уповаючи на допомогу Пречистої, що милує і покриває усіх святим Своїм омофором. Вона чує грішника і праведника, тому що Вона Мати, а ми — Її діти. Любов материнська вище будь-якої любові, якою б величезною і сильною вона не була.

Існує давня, як світ, розповідь. Один жорстокий і осліплений гріхом син відрубав голову своїй матері. Бажаючи сховати сліди злодіяння, він взяв у руки закривавлену голову і поніс до високої кручі. Спіткнувшись дорогою, упав і впустив голову матері. Відрубана голова раптом заговорила. То були слова не прокльону, а материнської любові: “Сину мій дорогий, чи не забився ти?” Ця розповідь свідчить про почуття материнського люблячого серця.

Будемо завжди славити Божу Матір, просити Її, Преблагословенну, щоб Вона прийняла нас у Своє любляче серце, щоб для кожного з нас Вона була Одигітрією, Путеводителькою, щоб допомагала нам творити волю Її Сина. Покров, захист і благословення Божої Матері нехай пребудуть, братія і сестри, в усі дні з усіма нами. Амінь.

Проповідь Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України

 
Поиск на сайте
Календарь
ukrline.com.ua Rambler's Top100 ya.ts ya.me Mu