Православные храмы

Храм великомученицы Варвары (в городской онкобольнице)

В сентябре 2001 г. больничное отделение реабилитации было…

Храм апостола Андрея Первозванного (на Печерске)

Известнейший киевский храм в честь ап. Андрея воздвигнут архитектором…

Храм иконы Божией Матери «В родах Помощница» (в 1‑м роддоме, на Печерске)

Храм был открыт 8/21 декабря 2000 г., первый молебен отслужен 9/22…
Публикации

Ряженые

Если хотите пожертвовать средства Церкви — идите в храм. “Не всякий, говорящий…

Состоялась встреча рабочей группы по написанию истории Брестской унии

С 14 по 18 сентября по благословению Блаженнейшего Митрополита Киевского и всея…

“Альтернативы реформе духовного образования просто не существует”. Интервью с игуменом Кириллом (Говоруном)

В современных условиях, при повышении уровня образованности прихожан, возникает…

Хвороби душі

Причиною хвороб людини найчастіше є відсутність істинної віри та нерозкаяні гріхи. “Я ніколи не знав вас ... відійдіть від Мене, хто чинить беззаконня” (Мф. 7, 23).

Через атеїстичне виховання ми віддалилися від Божої спасительної Церкви, зреклися наших вікових християнських традицій. Внаслідок цього у багатьох утворилась духовна порожнеча, яка поступово почала заповнюватися лжекультурою та темними силами. На людей звалився потік єретичного вчення: сектантство, чаклунство, окультизм, астрологія та ін. До нас їдуть різні екстрасенси, такі як Кашпіровський (в Росії, до речі, йому заборонили займатися “цілительством”, від якого людям ставало ще гірше...), чаклунки (баба Горпина, Ілона, гадалка Люба, Нюра...), обіцяючи непохитне здоров’я, феноменальні можливості, довге і щасливе життя. Але насправді, це не лише обіцянки-цяцянки, але і сатанинський вплив. Через повсякденні клопоти ми часто забуваємо згадувати Бога, помолитися, відвідати храм, багато грішимо, не сповідаємось і не причащаємось у святому храмі. І так проходить життя. А між тим, через це виникають різноманітні негаразди, хвороби, сімейні сутички та ін. І коли таке трапиться, ми шукаємо вихід, причому, байдуже, яким чином. Знаходяться “доброзичливі товариші”, котрі радять піти до “бабки”, “екстрасенса” чи інших слуг пекла, котрі приворожать, вилікують, допоможуть. Прагнучи такого “зцілення”, вони ще більше посилюють хворобу. Нові і нові “квартиранти” вселяються в нас, мучать і прокладають шлях до пекла. Ці “лікарі” інколи привертають увагу і деяких віруючих, прикриваючись церковністю. Як відомо, вони в своїх домівках розставляють ікони і “моляться”. Проте це не зменшує небезпеки, яка криється в їхніх діях. Ікони в таких домівках знаходяться не для їх прославлення, а для наведення на них хули. Молитви, якими вони моляться, не християнські, а пов’язані з демонічними силами і служать не для спасіння душі, а для її загибелі.

Відомо, що ті, хто звертався за допомогою до екстрасенсів, чаклунів, відчували потім жахливі потрясіння, їм часто вважалися чудовиська, від одного вигляду яких можна втратити свідомість, стати божевільним або закінчити життя самогубством.

Церква Христова завжди наголошує, що головною причиною всіх негараздів є гріхи, які чинить людина. Скоєні і несповідані гріхи дозволяють бісам, за Божим попущенням, проникати в людину і “обживатися”. І перш, ніж шукати порятунок, необхідно подивитися на своє життя, знайти власну провину — перед собою, ближнім, перед Богом. Церква завжди закликає до спасительних таїнств, якими лікує, гоїть і допомагає. Кожний знає, що в молебнях до Господа Бога нам допомагає Бог молитвами Божої Матері, святих, допомагає свята вода, освячена в святій Божій церкві, корисно поставити свічки біля ікон... Але Господь не допоможе, доки людина буде свідомо продовжувати грішити, творити зло, не буде каятись. І якщо в людини вистачить терпіння і мудрості не шукати допомоги в лукавого, а, відкинувши гордість, смиренно і покаянно проводити життя, любити Божий храм, намагатись виконувати святі заповіді, то це буде правильно обраний шлях.

Коли Христос Спаситель зцілював людей, то закликав до віри та покаяння. Одного разу Він сказав хворому: “...прощаються тобі гріхи, візьми одр (постіль) твій і ходи”. Цю владу Христос дарував і апостолам, і їхнім спадкоємцям-єпископам, священикам, коли сказав: “...мир вам!... прийміть Духа Святого. Кому простите гріхи, тому простяться; на кому залишите, на тому залишаться” (Ін. 20, 21–23).

В Церкві є ще одне цілительне Таїнство — єлеосвячення (або соборування). Елеосвячення — це Таїнство, в якому під час помазування хворого освяченим єлеєм (маслом), призивається на хворого благодать Божа для зцілення його від тілесних і душевних хвороб. Це Таїнство бере початок від апостолів. Отримавши від Господа Іісуса Христа владу під час проповіді зцілювати всяку хворобу і неміч, вони багатьох хворих мазали маслом і зцілювали. Особливо детально говорив про це Таїнство апостол Іаків: “ Чи хто з вас занедужає, нехай покличе пресвітерів Церкви, і нехай помоляться над ним, помазавши його єлеєм в ім’я Господнє. І молитва віри зцілить недужного, і підведе його Господь; і якщо він гріхи вчинив, простяться йому” (Як. 5, 14–15).

Професійні лікарі свідчать, що після церковної молитви набагато краще проходить лікування хворих.

Ніякої цілительної влади і сили кашпіровські, баби нюри, горпини і їм подібні, не мають.

Сердечно хотілося б допомогти тим людям, які потрапили в тенета лукавого, щоб вони залишили тих різноманітних кашпіровських, чумаків, малахових, і повернулися лицем до Божого храму. І чим це скоріше відбудеться, тим краще. Не будемо отруювати себе лжедуховністю і лжекультурою, а станемо на істинний шлях духовності та спасіння.

На закінчення хотілося б сказати словами апостола і євангеліста Іоанна Богослова: “Улюблені! не кожному духові вірте, але випробовуйте духів, чи від Бога вони, бо багато лжепророків з’явилось у світі” (1 Ін. 4, 1).

Пам’ятайте, що Господь дарував нам Свою Святу Церкву для зцілення і спасіння.

Свящ. Олексій ПРЕОБРАЖЕНСЬКИЙ

 
Поиск на сайте
Календарь
ukrline.com.ua Rambler's Top100 ya.ts ya.me Mu