Православные храмы

Храм апостолов Петра и Павла (на Куреневке)

Деревянный Петропавловский храм на Куреневке известен с 1759 г. (по…

Храм великомученицы Варвары (в поликлинике на Березняках)

На Подоле, на Покровской улице, была церковь вмц. Варвары. Она…
Публикации

Исторический путь православной Иверии. История Грузинской Православной Церкви

На Кавказе, между Черным и Каспийским морями, расположена страна древнейшей…

Свеча милосердия

С первой недели Великого поста в храмах Киева началась акция “Свеча…

Вернуть родник духовности, или Закон один для всех. О Митрополичьей резиденции на Буковине

Митрополичья резиденция на Буковине — это христианская святыня украинцев и…

Духовне прозріння

Господи, дай мені прозріти”, — ці слова були сказані сліпцем, що звернувся до Бога. Який крик, яке благання?! Скільки болю треба було вкласти в ці слова, з яким сердечним рухом вони були сказані з глибини змученої душі?! Навіщо ж цей крик, такий болісний, був увічнений в святому Євангелії?

Нам, які живуть на землі, сповненій всякого роду скорботою, вельми відрадно чути, як брати наші отримують полегшення від злиднів, і не тільки відрадно, але й повчально. Крик єрихонського сліпця перестав бути особистим благанням, він став молитовним благанням кожної скорботної, зневіреної душі.

Велике нещастя бути сліпцем, ще страшніше — осліпнути духовно. А скільки ж в світі духовно сліпих? Сліпнуть духовні очі наші від неправедного життя, від ненависті до подібних собі, від поганих співтовариств, від зайвої пристрасті до земного, до плотських задоволень і т.д. Ніщо так не засліплює людину, як гріховні звички і пристрасті. Гордість до того засліпила диявола, що він повстав на Всемогутнього. Срібролюбство до того засліпило Іуду, що він зрадив свого Вчителя і Господа. Заздрість до того засліпила дітей патріарха Іакова, що вони продали в рабство брата свого Іосифа. Владолюбство спонукало Авесалома повстати проти батька свого Давида. Той, що догоджає тілу, через пристрасть кидає дружину, дітей, розоряє все своє майно, а Ірод навіть зважився вбити Іоанна Хрестителя, не дивлячись на те, що вважав його пророком. А як засліплює пияцтво? П’яниця не тільки отруює життя оточуючим, але в алкогольному засліпленні може скінчити життя самогубством.

Пристрасті у всі часи однаково діють, і якщо вони тепер більш витончені,але від того ще більш згубні. Гріхи і неправедне життя віддаляють людину від Бога, і меркнуть в душі її святі істини, починає панувати в ній морок непроглядний, і не побачити їй світла істини, якщо не просвітить її Христос, Світло істинне; не розірвати їй самій кайданів пристрастей, якими сама зв’язала себе, якщо не розрішить їх Той, Хто і пута пекла розтерзав і ланцюги вічні зламав.

Серед нескінченних болісних днів і безпросвітних ночей, серед стогонів про милостиню перед проходячим народом він, євангельський сліпець, позбавлений зору, раптом відчув, що мимо проходить Той, від Якого світло, життя і радість буття, що Він не відмовить йому в милості. І ось крик душі і серця, всієї істоти: “Господи! Дай мені прозріти!” (Лк. 18, 41). І слова зціленого сліпця навіки з’єдналися зі всесильними, вічними словами Спасителя: “Прозри! віра твоя спасла тебе” (Лк. 18, 42).

Христе, Свете истинный, просвети нас всех светом разума святого Евангелия Твоего. Ты—просвещение ума моего, Исусе, Ты — спасение отчайдушной души моей, просвети меня темного, научи непотребного, очисти скверного, воздвигни падшего, свободи од сети, ею же змий запят мя страстьми плотскими, блудным наваждением и злым унынием. Просвети душевные очи мои, да не когда усну в смерть. “Буди, Господи, милость Твоя на нас, якоже уповахом на Тя” (Пс. 32, 22). Амінь.

Проповідь Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України

 
Поиск на сайте
Календарь
ukrline.com.ua Rambler's Top100 ya.ts ya.me Mu