Православные храмы

Храм мучениц Веры, Надежды, Любови и матери их Софии (при «Детской академии развития»)

Первый в столице «детский» храм находится в «Детской академии…

Храм святителя Николая Мирликийского (в детском доме «Малятко»)

Детский дом «Малятко» около 10 лет духовно окормлялся до постройки…

Храм преподобного Сергия Радонежского (на «Даче Кулиженко»)

Освящение закладки храма архиерейским чином состоялось 9 / 22 ноября…
Публикации

О природе суеверий

Гадания, предсказания, совершаемые путем определенных ритуалов, их различные…

Признак настоящей любви — жертвенность. Православное понимание духовности

В настоящее время о духовности говорят все религии, различные оккультные и…

“Праздник, который пробудил сознание людей”

Недавно прошедшие в Киеве торжества переносят нас мысленно не только на 1020…

Прийдіть до мене всі...

Один господар приготував велику вечерю і заздалегідь запросив гостей. Але коли настав час вечері, ніхто з запрошених не прийшов. Тоді господар посилає раба свого сказати запрошеним: “Ідіть, бо все вже готово” (Лк.14,17).

Раб виконав наказ, але час ішов, і як і раніше ніхто не з’являвся; і почали всі, ніби змовившись, відмовлятися і вибачатися. Побачивши це, господар розгнівався і дав рабу своєму нове веління: “Піди швидше на вулиці і провулки міста і приведи сюди вбогих, калік, сліпих і кривих” (Лк. 14, 21). Коли ж виявилося ще місце, господар доручає рабу ще раз піти на дороги і умовляти всіх прийти, щоб наповнився дім його.

Заздалегідь запрошені, говорить святе Євангеліє, не прийшли з різних причин: один сказав, що купив землю і йому треба її оглянути; інший купив п’ять пар волів, і треба їх випробувати; третій одружився і через те не зміг прийти. Яка, браття і сестри, жива картина, що нагадує нам наші справи і наше звичайне життя з його турботами і тривогами, що постійно відволікають нас від усього духовного і важливого! Як ми в своїх турботах і буденних виправданнях схожі на тих, що відмовилися прийти на вечерю! Ми також оглядаємо землю, милуємося покупками, одружуємося, займаємося справами і не поспішаємо на запрошення Господа прийти на трапезу духовного торжества і радості віри.

Свята Церква у господарі, який влаштував багату вечерю, бачить Отця Небесного; раб, якого господар посилав запрошувати на вечерю, — Син Божий Христос Спаситель; запрошені — це ми з вами, що не чуємо заклику Спасителя і любові Отця нашого Небесного.

Земне життя вимагає від людини багатьох турбот і уваги. Це вірно. І святе Євангеліє не засуджує наших земних справ і турбот. Але Євангеліє через того Раба — сина Єдинородного — нагадує, що є ще інші речі — “єдині на потребу”. Можна знайти вибачення і виправдання тим, які не приходять на вечерю Господню; але, слухаючи Євангеліє, проймаєшся якимось відчуттям образи за самого Господаря, Який запрошує, все приготував і чекає. Станемо на місце його і відчуємо всю гіркоту образи і розчарування...

Не дивлячись ні на що, терпіння Господаря, Його заклик залишаються постійними і незмінними, постійною є і любов Отця Небесного до нас, грішних і негідних. Цей заклик лунає у всі часи і через всі наші життєві обставини. “Прийдіть до Мене, всі струджені і обтяжені, і Я заспокою вас... і знайдете спокій душам вашим” (Мф. 11, 28–29). Цей заклик постійно звучить в Євангелії, в житті, всередині нас. Він в наших святих храмах, в навколишній природі. Господь зве нас до Себе через святкові і недільні дні, через життєві скорботи і радощі, через наші хвороби і благоденствіє. Господь чекає нас, о котрій годині ми б не прийшли.

Не шукатимемо, подібно до тих, що відмовились від вечері, причин і мотивів, що відволікатимуть нас від всього святого і небесного, бо ми богоподібні істоти, і нам потрібно, крім всього житейського, що живить і гріє наше тіло, піклуватися і про духовне, вічне. Хоча б зрідка, перемагаючи буденну суєту, слід помислити про необхідне для душі, прийти до святого храму, на вечерю Господа, щоб стати причасниками Небесної трапези. Амінь.

Проповідь Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України

 
Поиск на сайте
Календарь
ukrline.com.ua Rambler's Top100 ya.ts ya.me Mu