Православные храмы

Храм равноапостольного великого князя Владимира (в 18‑й больнице, на бульваре Шевченко)

Киевский Императорский Университет св. Владимира (современное…

Храм святителя Николая Мирликийского (в институте Амосова)

История храма начинается с нескольких устных обращений к директору…

Храм Феодоровской иконы Божией Матери (в НИИ нейрохирургии АМН)

С 1998 г. в НИИ нейрохирургии АМН совершалось чтение акафиста перед…
Публикации

Василий Никифоров-Волгин: Молнии слов светозарных

Любил дедушка Влас сребротканый лад церковно­славянского языка. Как заговорит,…

Радуйся, земля Сиверская! К 15-летию Конотопско-Глуховской епархии

Видится некая таинственная связь между тем, что покровительницей древней…

Просвітницька місія Церкви

В актовому залі Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври 21 січня відбувся…

День народження Церкви

П’ятидесятниця, або Зішестя Святого Духа на апостолів, святкується на п’ятидесятий день після Воскресіння (Пасхи). Це свято своїм корінням сягає ще у Старий Завіт.

На п’ятидесятий день після старозавітної Пасхи (свято звільнення євреїв з єгипетського рабства) євреї урочисто згадували вручення скрижалів завіту, або 10 заповідей Мойсею на горі Синай. Така історія свята П’ятидесятниці у Старому Завіті. Як відомо, Новий Завіт довершує, доповнює жертовною любов’ю зміст попереднього. Ось що нам говорить Новий Завіт: на 50-й день після Воскресіння Христового Божа Матір та апостоли зібралися у храмі для молитви; і раптом “...стався шум з неба, ... і наповнив увесь дім, де вони знаходились. І з’явились їм розділені язики, мов вогненні, і спочили по одному на кожному з них. І сповнилися всі Духа Святого...” (Діян. 2, 2–4).

Що ж сталося у цей день? Чим же він особливий? У цей день Дух зійшов на весь світ, як і обіцяв Іісус Христос, що пришле нам “Утішителя Духа Істини”. Але прийняти Його готові лише ті, хто об’єднані єдиною вірою у воскресіння Господа.

Цей день ще називають днем народження Церкви. Коли на апостолів зійшов Святий Дух, вони отримали багато благодатних дарів, зокрема і дар проповідувати, оскільки змогли говорити всіма мовами світу. І в цей день три тисячі чоловік прийняли хрещення від апостолів. Таким чином було започатковане Царство Боже на землі, створення Церкви Христової. Цей історичний момент надзвичайно важливий, бо він є одним з доказів істинності Православ’я. Господь Іісус Христос сказав: “...Я збудую Церкву Мою, і врата пекла не подолають її...” (Мф.16, 18). Тільки Православна Церква проіснувала й існує від Її зародження в 50-й день після Воскресіння до нинішнього дня.

З дня Зішестя Святого Духа християнська віра стала швидко розповсюджуватись по різних країнах. Навчені Святим Духом, апостоли сміливо проповідували всім про Сина Божого. Для звершення таїнств і проповідування християнства апостоли поставляли єпископів та священиків. Та благодать Святого Духа, яка була явно подана апостолам у вигляді вогненних язиків, тепер подається у Православній Церкві невидимо в Її святих Таїнствах (Сповіді, Причасті) через єпископів і священиків, які поставлені на служіння самими апостолами. До речі, це теж є одним із доказів істинності Православ’я. Біблія чітко окреслює ланцюжок, яким передається благодать Святого Духа: від Отця Сину, від Сина апостолам, від них єпископам і священикам. Як бачимо, закордонним “проповідникам” нема тут місця.

П’ятидесятниця — це повна протилежність тому, що сталося у Вавилоні. Мешканці цього міста в кінці III тис. до Різдва Христового відзначалися високим культурним рівнем і пишалися своїми знаннями та наукою. Впевнені у собі, вони вважали, що можуть досягнути неба власними зусиллями. Саме з такою метою і зводилися стіни вавилонської вежі. Але чим же завершився зухвалий намір вавилонян? Господь розділив мову, на якій розмовляли будівельники, і вони, не маючи змоги порозумітися між собою, розсіялися по всій землі.

І ось ми розкидані і відокремлені один від одного. Раси і нації, соціальні і партійні групи часто-густо виявляють ненависть один до одного. Навіть у сім’ї люди відособлюються, зводиться бар’єр непорозуміння між чоловіком і жінкою, між батьками і дітьми. Кожний зачинився у клітці свого егоїзму: мене не розуміють! Але Єдиний, хто не залишить людину, — Бог. Він послав Свого Сина, Який взяв на Себе найстрашніший наслідок гріха — смерть, і тим самим подарував людині вічне життя. А щоб кожний з нас зміг дорости до ступеня досконалості, Бог посилає нам Святого Духа: це П’ятидесятниця. З цього моменту Церква отримує дар соборності, єдності, а людина — можливість стати членом Соборної Церкви й отримати спасіння.

День П’ятидесятниці називають ще Тройцею, бо з цього дня відкрилася світу вся Пресвята Тройця. До цього часу не було з нами Святого Духа. А після Зішестя Святого Духа на апостолів сповна проявилась слава Трьох Іпостасей Єдиного Бога: Отця і Сина і Святого Духа.

У цей день люди прикрашають храми й оселі зеленню і під час богослужіння стоять з квітами, висловлюючи радість. Бог Своїм Святим Животворящим Духом відродив людей до Нового Життя (зелений колір є символом життя).

Вперше Дух зійшов, щоб освятити свідків Воскресіння Христового. І сходить донині, і буде сходити до кінця віку.

Підготувала Олена СКРИННИК

 
Поиск на сайте
Календарь
ukrline.com.ua Rambler's Top100 ya.ts ya.me Mu