Православные храмы

Храм апостола и Евангелиста Марка (на Троещине)

Строительство храма апостола и Евангелиста Марка проходило весной и…

Храм благоверного князя Олега Брянского (на Дарнице)

Строительство храма началось в августе 2009 г. Первую Литургию в нем…

Храм Рождества Христова и храм Всех святых, в земле русской просиявших, на Сырце

По инициативе и с помощью прихожан храма святителя Михаила, первого…
Публикации

Передача храмов Церкви — историческая справедливость

21 декабря в Свято-Успенской Киево-Печерской Лавре состоялась пресс-конференция…

Как провести день по-Божьи?

Принуждай себя вставать рано, и без особенной нужды не спи более семи часов.…

День народження Церкви

П’ятидесятниця, або Зішестя Святого Духа на апостолів, святкується на п’ятидесятий день після Воскресіння (Пасхи). Це свято своїм корінням сягає ще у Старий Завіт.

На п’ятидесятий день після старозавітної Пасхи (свято звільнення євреїв з єгипетського рабства) євреї урочисто згадували вручення скрижалів завіту, або 10 заповідей Мойсею на горі Синай. Така історія свята П’ятидесятниці у Старому Завіті. Як відомо, Новий Завіт довершує, доповнює жертовною любов’ю зміст попереднього. Ось що нам говорить Новий Завіт: на 50-й день після Воскресіння Христового Божа Матір та апостоли зібралися у храмі для молитви; і раптом “...стався шум з неба, ... і наповнив увесь дім, де вони знаходились. І з’явились їм розділені язики, мов вогненні, і спочили по одному на кожному з них. І сповнилися всі Духа Святого...” (Діян. 2, 2–4).

Що ж сталося у цей день? Чим же він особливий? У цей день Дух зійшов на весь світ, як і обіцяв Іісус Христос, що пришле нам “Утішителя Духа Істини”. Але прийняти Його готові лише ті, хто об’єднані єдиною вірою у воскресіння Господа.

Цей день ще називають днем народження Церкви. Коли на апостолів зійшов Святий Дух, вони отримали багато благодатних дарів, зокрема і дар проповідувати, оскільки змогли говорити всіма мовами світу. І в цей день три тисячі чоловік прийняли хрещення від апостолів. Таким чином було започатковане Царство Боже на землі, створення Церкви Христової. Цей історичний момент надзвичайно важливий, бо він є одним з доказів істинності Православ’я. Господь Іісус Христос сказав: “...Я збудую Церкву Мою, і врата пекла не подолають її...” (Мф.16, 18). Тільки Православна Церква проіснувала й існує від Її зародження в 50-й день після Воскресіння до нинішнього дня.

З дня Зішестя Святого Духа християнська віра стала швидко розповсюджуватись по різних країнах. Навчені Святим Духом, апостоли сміливо проповідували всім про Сина Божого. Для звершення таїнств і проповідування християнства апостоли поставляли єпископів та священиків. Та благодать Святого Духа, яка була явно подана апостолам у вигляді вогненних язиків, тепер подається у Православній Церкві невидимо в Її святих Таїнствах (Сповіді, Причасті) через єпископів і священиків, які поставлені на служіння самими апостолами. До речі, це теж є одним із доказів істинності Православ’я. Біблія чітко окреслює ланцюжок, яким передається благодать Святого Духа: від Отця Сину, від Сина апостолам, від них єпископам і священикам. Як бачимо, закордонним “проповідникам” нема тут місця.

П’ятидесятниця — це повна протилежність тому, що сталося у Вавилоні. Мешканці цього міста в кінці III тис. до Різдва Христового відзначалися високим культурним рівнем і пишалися своїми знаннями та наукою. Впевнені у собі, вони вважали, що можуть досягнути неба власними зусиллями. Саме з такою метою і зводилися стіни вавилонської вежі. Але чим же завершився зухвалий намір вавилонян? Господь розділив мову, на якій розмовляли будівельники, і вони, не маючи змоги порозумітися між собою, розсіялися по всій землі.

І ось ми розкидані і відокремлені один від одного. Раси і нації, соціальні і партійні групи часто-густо виявляють ненависть один до одного. Навіть у сім’ї люди відособлюються, зводиться бар’єр непорозуміння між чоловіком і жінкою, між батьками і дітьми. Кожний зачинився у клітці свого егоїзму: мене не розуміють! Але Єдиний, хто не залишить людину, — Бог. Він послав Свого Сина, Який взяв на Себе найстрашніший наслідок гріха — смерть, і тим самим подарував людині вічне життя. А щоб кожний з нас зміг дорости до ступеня досконалості, Бог посилає нам Святого Духа: це П’ятидесятниця. З цього моменту Церква отримує дар соборності, єдності, а людина — можливість стати членом Соборної Церкви й отримати спасіння.

День П’ятидесятниці називають ще Тройцею, бо з цього дня відкрилася світу вся Пресвята Тройця. До цього часу не було з нами Святого Духа. А після Зішестя Святого Духа на апостолів сповна проявилась слава Трьох Іпостасей Єдиного Бога: Отця і Сина і Святого Духа.

У цей день люди прикрашають храми й оселі зеленню і під час богослужіння стоять з квітами, висловлюючи радість. Бог Своїм Святим Животворящим Духом відродив людей до Нового Життя (зелений колір є символом життя).

Вперше Дух зійшов, щоб освятити свідків Воскресіння Христового. І сходить донині, і буде сходити до кінця віку.

Підготувала Олена СКРИННИК

 
Поиск на сайте
Календарь
ukrline.com.ua Rambler's Top100 ya.ts ya.me Mu