Православные храмы

Храмы Богоявления и Жен-Мироносиц (на Позняках)

Первый молебен был отслужен на Пасху, 29 марта/11 апреля 2004 г.…

Вознесенская церковь на Демеевке

Приходской храм Демеевки (Голосеевский проспект, 54). Пригородное…

Храм иконы Божией Матери «Экономисса»

21 декабря 2010 года, по благословению Блаженнейшего Митрополита…
Публикации

Собор Архістратига Михаїла

21 листопада Церква прославляє усіх святих Ангелів і вождя Небесних Сил святого…

Передача храмов Церкви — историческая справедливость

21 декабря в Свято-Успенской Киево-Печерской Лавре состоялась пресс-конференция…

Древнейшая обитель Киевской Руси. Свято-Успенский Зимненский ставропигиальный женский монастырь

Вера — это дар Божий, открывающий людям тайну прошлого, настоящего и будущего,…

Благословіть запитати

На запитання читачів відповідає Блаженніший Володимир, Митрополит Київський і всієї України, Предстоятель Української Православної Церкви

НАВІЩО ЦЕРКВА ДОЗВОЛЯЄ ТРАНСЛЯЦІЮ ПАСХАЛЬНОГО БОГОСЛУЖІННЯ? ЧИ НЕ ЗАМІНИТЬ ТЕЛЕВІЗОР ЦЕРКВУ?

В коментарях до Пасхального богослужіння, які містяться в Цвітній Тріоді, говориться, що ані калачі, ані яйця не є пасха. Пасхою є сам Христос, і тільки той, хто причащається, дійсно куштує Пасху. Таким чином для віруючих, які постували, готувалися до Великодня та під час Страсної посповідалися, пасхальна ніч і пасхальна літургія є часом єднання з Богом у Таїнстві Причастя. А причаститися можна тільки у храмі. І ніяка трансляція цього не замінить.

Але є люди хворі, ув’язнені, ті, що доглядають немовлят або несуть цілодобову службу, та інші, які з тих чи інших поважних причин не можуть відвідати нічне богослужіння. Саме для них існує нічна трансляція, щоб і вони мали можливість долучитися до загального свята.

До того ж, трансляція має і місіонерське значення, бо її коментують священнослужителі та богослови, і ті, що дивляться, можуть дізнатися і про свято, і про порядок богослужіння, і про благочестиві традиції нашого боголюбивого народу. А також і про те, що той, хто хоче святкувати Пасху по-справжньому, повинен бути під час богослужіння в храмі.

 

ЯКЕ СТАВЛЕННЯ ЦЕРКВИ ДО ФІЛЬМУ МЕЛА ГІБСОНА “СТРАСТІ ХРИСТОВІ”? ЧИ МОЖНА ЙОГО ДИВИТИСЯ?

Добре, що тема Страждань Спасителя, Його Хресної Смерті та Воскресіння турбує людство. Цей фільм є нагадуванням сучасному секуляризованому світові про ціну, якою ми викуплені з рабства гріха та смерті. В цьому позитивне значення цієї стрічки.

Але, на жаль, перебільшенням є надмірний натуралізм картини. Про це свідчать вже декілька смертей, що сталися під час перегляду. Можна сказати, що це фільм для дорослих, його не можна відвідувати з дітьми.

А Блага Звістка — Євангеліє — є доброю новиною для всіх: і для дітей і для дорослих. І головною подією, про яку повинні дізнатися люди, є не тільки катування Христа, не тільки сцени Його страждань, не тільки смерть на Хресті, але і Його Славне і Світле Воскресіння.

До того ж режисер та автори сценарію вільно використовують біблійний текст. Деякі цитати Святого Письма вони випускають, а деякі фрази додають. Євангеліє потребує більш обережного відношення до свого тексту. Фільм не може замінити Слово Боже.

Але зваживши все це, вважаю за можливе перегляд цього фільму. Добре й те, що на великий екран в Україні він виходить у Страсний четвер, коли ми ввечері у храмах будемо читати Страсні Євангелія. Можливо, таким чином хтось з тих, хто поки що не відвідує храм, зможе доторкнутися до тих одночасно трагічних і великих подій, які сталися в Єрусалимі майже 2000 років тому.

 

ЯК ДОСТОЙНО ПРОВЕСТИ СТРАСНИЙ ТИЖДЕНЬ?

Страсний тиждень — це останній перед Пасхою тиждень, коли ми згадуємо останні дні земного життя і страждання (Страсті) Господа Бога і Спаса нашого Іісуса Христа. День за днем ми наближаємося до Світлого Христового Воскресіння — Пасхи Господньої. Але шлях до Воскресіння Христового неминуче йде через зраду одного з апостолів, добровільні страждання і смерть нашого Спасителя.

Зранку в Четвер ми згадуватимемо встановлення головного Таїнства Церкви — Причастя — під час Тайної Вечері, яку Господь звершив зі своїми учнями. Ввечері в Четвер, напередодні Страсної П’ятниці, в храмах читатимуться 12 Страсних Євангелій, щоб нагадати нам ціну, якою ми викуплені з рабства гріха та смерті.

В п’ятницю на середину храму буде винесена Свята Плащаниця як нагадування про хресну смерть нашого Спасителя і його триденне погребіння.

Субота Страсної називається Тихою, бо Господь перебуває у гробі та сходить душею до аду, щоб вивести звідти душі старозавітних праведників.

А опівночі в неділю розпочинається Пасхальне богослужіння, яке триватиме всю ніч.

Всі ці події ми будемо згадувати день за днем на цьому тижні. Ми готуватимемося до святкування Пасхи, але повинні пам’ятати, що головною є підготовка власної душі до зустрічі з Воскреслим Христом. Тому протягом Страсної Седмиці треба обов’язково знайти час, щоб посповідатися. А починаючи з Четверга личить залишити усі буденні справи та відвідувати богослужіння.

 

ЯКЩО ГОСПОДЬ ВОСКРЕС, ТО НАВІЩО МИ ЗГАДУЄМО ЙОГО СТРАЖДАННЯ?

Страсті Христові та Його Славне Воскресіння нерозривно пов’язані одне з одним. “Я для того народився і для того прийшов у світ”, — каже Господь Пілату під час своїх вільних страждань (Ін. 18, 37). А ще раніше, коли учні сповідали Іісуса Христом і Сином Божим, Господь казав, “що Синові Чоловічеському належить багато постраждати, бути зневаженим старійшинами, первосвящениками і книжниками, і бути вбитим, і на третій день воскреснути” (Лк. 9, 22).

Хресні Страждання Христа — це ціна за повернення людини до раю. Кров Христова, яку він пролив на хресті — є викупом за наші гріхи. Хрест Христовий для нас, християн, після Воскресіння Христового не є вже знаряддям ганебної страти, а є символом перемоги Христа над смертю.

Та й апостол, що проповідував Христа Воскреслого казав, що бажає хвалитися “тільки хрестом Господа нашого Іісуса Христа, Котрим для мене світ розп’ятий і я для світу” (Гал. 6, 14).

Коли ми вклоняємося Хресту, то згадуємо про Воскресіння і співаємо “Хресту Твоєму поклоняємось, Владико, і Святе Воскресіння Твоє славимо”, а коли святкуємо Воскресіння Христове, також не забуваємо про Голгофську жертву: “Христос воскрес з мертвих, смертю смерть подолав...”.

 

ЧОМУ ЧЕТВЕР СТРАСНОЇ НАЗИВАЄТЬСЯ ЧИСТИМ ЧЕТВЕРГОМ?

Чистим Четвер Страсного Тижня називається тому, що існує традиція до цього дня завершити усі приготування до Пасхи, прибрати в храмах і оселях, щоб останні дні Страсної повністю присвятити молитві. В четвер Страсної ми також згадуємо, як Христос омив ноги учням перед Тайною Вечерею.

Але сучасним господиням треба завжди пам’ятати, що Страсний Четвер передусім — це день, коли згадується встановлення головного Таїнства Церкви — Таїнства Причастя. Тому головним в цей день повинна бути участь у Святій Євхаристії та Причастя Святих Христових Таїн. До цього нас кличе Свята Церква та нагадує, що головною є чистота душі, яка досягається через каяття та сповідування гріхів.

Тож готуючи свої оселі до свята, а також пасхи до великоднього столу, не треба забувати про єдине, що є на потребу.

До того ж, у цей вечір буде звершуватися одна з найкрасивіших служб цього тижня з читанням 12-ти Страсних Євангелій, які ми будемо слухати з запаленими свічками, а потім ці вогники нашої палкої віри понесемо до наших осель, пам’ятаючи, що Світло Святого Воскресіння засяяло через темряву страждань, смерті і погребіння Христового.

 

ЧИ ДІЙСНО ПІД ЧАС СВІТЛОГО ТИЖНЯ МОЖНА ПРИЧАЩАТИСЯ БЕЗ СПОВІДІ?

Світлий Тиждень є часом загальної церковної радості і святкування. З апостольських часів ми Святкуємо Пасху цілий тиждень, як один день. Згідно з  правилами VI Вселенського Собору віруючі весь тиждень повинні постійно відвідувати церкви та славити Воскреслого Бога “у псалмах і піснеспівах духовних, радіти і святкувати, слухати Святе Письмо та насолоджуватися Святих Христових Таїн”.

Особлива милість Господня для нас у ці дні, про що нам нагадують царські врата в храмі, які залишаються відкритими протягом всього Світлого Тижня. І якщо ми постували заради Христа та плакали за своїми гріхами, разом з усією Церквою, то й святкуємо і радіємо разом з Нею.

Що стосується причастя без сповіді, то така традиція подекуди дійсно існує. Але це стосується тих, хто постував протягом Великого посту, хто посповідався напередодні під час Страсного Тижня, хто святкує Пасху благочестиво, як сказано в церковному каноні, і отримав благословення від свого духівника на причастя.

 

ЗВІДКИ З’ЯВИЛАСЯ ТРАДИЦІЯ ДАРУВАТИ ОДИН ОДНОМУ КОЛЬОРОВІ ЯЙЦЯ ТА ПИСАНКИ? ЩО ЦЕ ОЗНАЧАЄ?

Ця традиція сягає апостольських часів. Передання доносить до нас історію, коли в руках святої Марії Магдалини почервоніло яйце, як доказ імператору-язичнику істинності проповіді про Христа Воскреслого. Пасхальне яйце є символом Воскресіння та вічного життя.

Наш боголюбивий народ привніс і в цей благочестивий всехристиянський звичай свій неабиякий вклад, збагативши спадщину православної традиції. Із простої приналежності пасхального столу в Україні пасхальне яйце стало витвором мистецтва, стало нашою писанкою.

Українська писанка — це окрема сторінка культури нашого народу. З нею пов’язано багато аспектів побуту та вікових традицій. Виготовляючи цей символ Життя та Пасхальної радості, руки умільців вкладали і вкладають в це мистецтво всю свою душу, все своє вміння, доводячи до довершеності та досконалості розмаїття ліній та орнаментів, передаючи фарбами колоритність життя. Ми з захопленням сьогодні дивимося на ці маленькі шедеври та милуємося створеною талановитими людськими руками красою, яку в такій спосіб наш народ підносить в подячний дар Богові.

 

ЯК ДОВГО ТРЕБА ВІТАТИ ОДИН ОДНОГО ПАСХАЛЬНИМ ВІТАННЯМ?

Згідно з церковним уставом ми святкуємо Пасху протягом 40 діб, до Свята Вознесіння. Саме стільки  Господь перебував серед учнів після Свого Воскресіння, з’являвся їм та повчав їх. На згадку про це ми протягом цього часу і вітаємо один одного пасхальним вітанням: Христос воскрес! І чуємо у відповідь: Воістину воскрес!

Звістка про Воскресіння Христа є основою нашої віри та апостольської проповіді.

Пасха є головним святом церковного року. У зв’язку з Пасхою змінюється увесь устав богослужінь, відміняються земні поклони, змінюється порядок домашніх молитов, особливим чином звершується і погребіння.

Тож, як співається у пасхальному каноні: “Радістю один одного обіймемо і тако возопієм: “Христос воскрес із мертвих, смертю смерть подолав, і сущим у гробах життя дарував”.

І будемо свідчити один одному і оточуючому світові про нашу віру і надію, вітаючи один одного пасхальним вітанням впродовж сорока днів.

 
Поиск на сайте
Календарь
ukrline.com.ua Rambler's Top100 ya.ts ya.me Mu