Православные храмы

Храм равноапостольного князя Владимира (в Верховной Раде)

Храм при Парламенте нашего государства оборудован в одной из комнат -…

Храм преподобного Сергия Радонежского (на «Даче Кулиженко»)

Освящение закладки храма архиерейским чином состоялось 9 / 22 ноября…

Пантелеимоновский собор, Феофания

Главный храм Пантелеимоновского женского монастыря города Киева, один…
Публикации

Благословіть запитати

На запитання читачів відповідає Блаженніший Володимир, Митрополит Київський і…

Думи мої, думи... До 190-річчя з дня народження Тараса Шевченка

“Він був сином мужика — і став володарем в царстві духа. Він був кріпаком і —…

Психология “Новой Эры”

Сегодня широкое распространение получили чуждые Православию идеи и духовные…

“Свою Україну любІть... за неї Господа моліть...”

У Києво-Печерській Лаврі вшанували пам’ять Тараса Шевченка в зв’язку з 190-річям від дня його народження.

У день вшанування пам’яті святителя Тарасія, архієпископа Царгородського, Українська Православна Церква вшанувала і пам’ять великого сина українського народу Тараса Григоровича Шевченка, який народився в цей день та був названий на честь святителя Тарасія (ІХ ст.).

Предстоятель УПЦ Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир у Свято-Успенському соборі Києво-Печерської Лаври у співслужінні єпископату Української Православної Церкви звершив молебень перед відреставрованою іконою святителя Тарасія та преподобного Михаїла Синайського. Ця ікона була написана другом поета Григорієм Честахівським невдовзі після смерті Кобзаря на згадку про нього та Михайла Лазаревського. Ікону було віднайдено на Конотопщині в 90-х роках минулого століття та відреставровано з благословення Предстоятеля УПЦ за меценатської підтримки голови правління Промінвестбанку України, заслуженого діяча мистецтв України, професора Володимира Матвієнка.

Після завершення молебню Блаженніший Митрополит Володимир відправив панахиду по Тарасу Шевченку.

Після відправи у виставковому залі Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника Митрополит Володимир відкрив виставку “Свою Україну любіть... За неї Господа моліть”, присвячену 190-річчю від дня народження поета. На виставці було представлено особисту колекцію Предстоятеля Української Православної Церкви, а також експонати шевченкіани з фондів семи державних музеїв: Національного музею Тараса Шевченка, Національного художнього музею України, Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника, Національного музею історії України, Київського літературно-меморіального будинку-музею Т.Г. Шевченка, Українського центру народної культури “Музей Івана Гончара”, Музею книги та друкарства України та колекції Володимира Яцюка.

“Ми віддаємо належне Тарасу Григоровичу, — сказав на відкритті виставки Блаженніший Митрополит, — великому синові нашого народу і православній людині. Я хочу, щоб сьогодні ми пригадали його рядки: “Не забудьте пом’янути...”, а також ті, що винесено у назву цієї виставки. Вони свідчать про його ніжну любов до рідної землі: “Свою Україну любіть... за неї Господа моліть...” Його поезія допоможе тим, хто шукає істини, краси і доброти, бо Шевченко є універсальною людиною — поетом, художником, мислителем. В поезії Кобзаря присутня справжня глибина мудрості нашого народу. Нехай слова нашого генія учать нас й надалі любові до Бога, до України, до людини. Своїм улюбленим шевченківським твором я можу назвати поезію “Така її доля”. Вперше я її почув у дитинстві від своєї матінки, яка наспівувала її, поклавши слова на народну мелодію. Мама, коли співала її — завжди плакала. Згодом, коли у зрілому віці я знов і знов перечитував цю поезію, я зрозумів гіркоту материнських сліз. Його Блаженство подякував усім, хто взяв участь в організації ювілейних заходів, а також тим, хто прийшов до Святої Лаври вшанувати пам’ять Тараса Григоровича.

На відкритті виставки виступили директор Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника Сергій Кролівець, начальник Головного управління культури і мистецтв міста Києва Олександр Биструшкін, директор музею Т.Г. Шевченка Сергій Гальченко, заступник міністра культури України Л. Новохатько, народний депутат України Валерій Пустовойтенко, академік НАН України Петро Толочко, директор видавництва “Мистецтво” Ніна Прибєга та настоятелька Одеського Свято-Михайлівського монастиря ігуменя Серафима.

Живий інтерес у відвідувачів викликала експозиція, що представляла особисту колекцію Блаженнішого Митрополита, зібрана ним майже протягом півсторіччя. Це прижиттєві видання “Кобзаря” та публікації шевченківських творів в альманахах, збірниках і періодиці. Серед них такі раритети, як двотомник П. Куліша “Записки о южной Руси” (1856 р.), “Кобзар” 1960 року, альманах “Хата” П. Куліша (1860 р.) з автографом відомого українського письменника Б. Грінченка, журнал “Основа” (1860–1862 рр.) та інші. Колекція Блаженнішого складається не тільки з друкованих творів великого поета, але й з літературознавчих розвідок з питань його творчості; портретів Кобзаря у живописі та декоративному мистецтві тощо. В майбутньому планується експонувати дану виставку в єпархіях Української Православної Церкви, ближньому та дальньому зарубіжжі. Виставка триватиме в Лаврі ще два місяці.

Прес-служба УПЦ

 
Поиск на сайте
Календарь
ukrline.com.ua Rambler's Top100 ya.ts ya.me Mu