Православные храмы

Храм святителя Саввы Сербского (в поликлинике голосеевского района, на Теремках)

(При поликлинике № 2 Голосеевского района г. Киева). Православная…

Храм святителя Луки Крымского (в Пушкинском парке)

Первую Литургию в храме прп. Агапита Печерского служили на Пасху 1998…

Храм преподобного Агапита Печерского (в Пушкинском парке)

Первую Литургию служили на Пасху 1998 г. Храм размещался в…
Публикации

Церковные каноны и традиции в современном мире

На вопросы читателей отвечает Блаженнейший Владимир, Митрополит Киевский и всея…

Борисоглебская церковь в Вышгороде: новая жизнь древней святыни

15 мая Православная Церковь праздновала память (перенесение мощей) святых…

Райская ветвь для Богородицы

Слово “успение” имеет два значения: засыпать, а также мирная, подобная сну,…

Різдвяний піст

Різдвяний піст, який ще зветься Филипівка, починається наступного дня після пам’яті св. ап. Филипа 28 листопада і продовжується 40 днів. Цей піст встановлено, щоб відповідно приготуватися до достойної зустрічі Бога, Який народжується на землі як людина.

Коротко кажучи, можна сказати, що піст — це утримання. Людина має тіло і душу, тому й стримання повинно бути тілесне й духовне, тому що є піст тілесний і духовний.

Тілесний піст полягає у тому, щоб стримуватися в їжі: їсти лише стільки, скільки потрібно для життя і праці, не споживати м’яса тварин з гарячою кров’ю, ні продуктів від цих тварин — молока і яєць. Посилений піст буває в монастирях. Є ще більш посилений піст, коли деякий час зовсім не споживають їжі. Такий піст бачимо у духовно сильних людей. Під час посту споживається рослинна їжа, а також олія з різних рослин.

Будь-яке надмірне споживання їжі викликає у людини погані думки, сковує духовні сили людини. Тут не треба думати, що Свята Церква постом вимагає голодування, вимагає недоїдання, яке шкодить здоров’ю. Церква не вимагає цього і не може вимагати, бо коли людина внаслідок посту вкорочує собі життя, то це є самогубство (лише поступове), а будь-яке укорочення собі життя — це гріх.

Деякі невіруючі люди, а можливо й віруючі, говорять, що піст взагалі скорочує життя. Але це неправда. Погляньмо на життя святих і побачимо, що святі великі посники жили дуже довго, багато з них прожило більше ста років.

Сучасна медицина говорить, що піст взагалі не шкідливий для здоров’я, а навпаки — дуже корисний для людини.

Піст духовний полягає в стримуванні себе від поганих думок, поганих слів, поганих вчинків, а натомість у збільшенні думок, слів і дій, пов’язаних з любов’ю, в збільшенні добрих справ.

Духовний піст — це підняття сходами вгору. Преподобний Іоанн Ліствичник, написав твір “Ліствиця”, тобто сходи-драбина, якою треба духовно підійматися вгору. Тому в час Великого посту 4-та Неділя і присвячена його пам’яті. Свята Церква закликає кожного віруючого духовно підійматися вгору. Це підіймання йде поступово, ніби сходами, щораз вище й вище. Тілесний піст — стримання в їжі допомагає духу людини панувати над тілом, допомагає духовно рости, а тим самим наближатися до Бога.

Підготувала Олена ГОЛОВІНА

 
Поиск на сайте
Календарь
ukrline.com.ua Rambler's Top100 ya.ts ya.me Mu