Православные храмы

Храм пророка Илии на Подоле (Ильинская церковь)

Ильинская церковь — первый православный храм, построенный в столице…

Никольский храм (Киевский следственный изолятор)

Киевский следственный изолятор - изначально, в XVIII веке - Киевская…
Публикации

Десятинная церковь: благословение князя Владимира

25 мая 2007 г. исполнилось 1011 лет со дня освящения храма в честь Рождества…

Какая информация полезна человеку

Каждый человек стремится к знаниям, постоянно ищет что-то новое и интересное.…

“Наша святая Церковь — источник, утоляющий жаждущих”. История Албанской Православной Церкви

Предки албанцев — иллирийцы — расселились на территории нынешней Албании в…

Релігійне виховання починається в родині

Всі ми тепер стурбовані проблемою виховання молоді та особливо непокоїть нас релігійне виховання, адже бачимо, як усе занедбано.

В основу людського життя Творець-Бог поклав родину. Він визначив для родини певні обов’язки, основою яких є турбота. Природний інстинкт підказує батькам піклуватися про своїх дітей, виховувати їх до повноліття, щоб вони далі самостійно продовжували своє життя на землі.

Людина є найвищим і найбільш досконалим створінням Божим. В основу виховання людини входить пізнання свого Творця-Бога та усвідомлення мети людського життя на землі. Таким чином, релігійне виховання — це є пізнання і плекання світогляду людини на основі Божого закону. Це є виховання і розвиток волі і характеру людини-християнина.

Християнське православне виховання починається з перших днів народження дитини. Коли дитина починає спостерігати, вона починає вчитися. Вона вчиться тому, що бачить, що чує. Педагоги стверджують, що людина найбільше вчиться впродовж перших десяти років свого життя. Це час, коли в дитини формуються всі відчуття. Вона вчиться говорити, вчиться любити і ненавидіти. Вона починає розрізняти добро і зло, а це означає, що вона починає вчитися релігії. Розуміння і засвоєння всіх християнських чеснот починається саме в цьому віці.

Для дитини її батьки є найкращим прикладом для наслідування. Дитина повністю покладається на опіку і заступництво від всіх небезпек на маму. Вона беззастережно вірить своїм батькам. Тому релігійні переконання і приклад релігійного життя батька і матері неодмінно передаються дитині. Віра в Бога і пошана до Церкви сприймається дитиною так, як вона бачить, як вона розуміє своєю дитячою наївністю і простотою. Моральні і духовні цінності, якими живуть батьки у щоденному житті, у стосунках між собою і своїм оточенням передаються у світогляд і характер дитини. Чесність і справедливість домашнього, родинного оточення є колискою християнського характеру дитини.

Значний вплив на релігійне виховання дитини має атмосфера, яка панує в домі. Образи і хрест, свята вода, лампада і молитви... З ними в уяві дитини пов’язується перше пізнання Бога. У дитини виховується почуття пошани до Бога і прославлення Його.

Очевидно, що сучасні квартири, де не вшановуються ікони, де їх немає взагалі, не матимуть впливу на формування християнського світогляду, не кажучи вже про різні вечірки і гостини, на яких старші не стримуються ні в поведінці, ні в розмовах. Хоч діти малі і, здавалося б, нічого не розуміють, але все, що вони чують і бачать, сильно виражається на їхньому вихованні.

Другим важливим чинником у домашньому релігійному вихованні є участь батьків у церковному житті. Коли батьки віруючі, кожної неділі на літургії, то вони спочатку приносять, а пізніше приводять з собою дітей до церкви. Дитина від немовляти вростає в церковне життя. В нашій Православній Церкві ми причащаємо дітей від моменту хрещення, і це вже дає дитині почуття приналежності до Церкви. Коли ж самі батьки мало ходять до церкви, то навряд чи вони зможуть виховати дітей релігійними і виплекати в них любов до Церкви. Тому, коли бачимо відчуження молоді від Церкви, то це свідчить, що вони не мали відповідного релігійного виховання, не мали доброго прикладу для наслідування.

Мусимо також усвідомлювати, що оточення людини має певний вплив на формування і розвиток особистості, особливо в дитячі та юнацькі роки. Сучасні вчителі мають різні світогляди і вони по-різному впливають на молодь. Однак, коли закладено міцний світоглядний релігійний фундамент в родині, діти, переживши роки блукання юного віку, стануть такими, якими вони були виховані в християнській родині. Діти з православним християнським світоглядом будуть з батьками і Церквою, а діти, які не отримали належного виховання в родині, будуть довго блукати манівцями і дай їм Боже вийти туди, де “путь, істина і життя”.

Підготувала Олена ГОЛОВІНА

 
Поиск на сайте
Календарь
ukrline.com.ua Rambler's Top100 ya.ts ya.me Mu