Православные храмы

Храм равноапостольного князя Владимира (в Верховной Раде)

Храм при Парламенте нашего государства оборудован в одной из комнат -…

Храм мучениц Веры, Надежды, Любови и матери их Софии (в областной больнице)

Первая Литургия совершена в июне 1999 г. Храм размещается в…

Храм благоверного князя Александра Невского (на Оболони)

21 сентября 2011 года в день праздника Рождества Пресвятой Богородицы…
Публикации

Скупой платит вечно

Известное евангельское изречение о том, что “удобнее верблюду пройти сквозь…

Лучше всяких слов…

Я хочу рассказать об одном случае, запомнившемся мне с молодости. Много лет…

Духовный исполин и воин Божьей рати

Имя этого святого известно нам с детства. Славный богатырь Илья Муромец —…

Пречиста Діва Марія

Кожне Богородичне свято — це велика радість, радість перш за все від того, що світ має цю святішу Особу; радість від того, що через Божу Матір наша рідна земля, така близька і грішна, відгукнулася на поклик небес, і небо зійшло на землю; радість від того, що вустами Божої Матері людство відповіло Богу послухом, вірою і відданістю, і Господь став Людиною.

Кожне свято Божої Матері — це радість про Господа, радість і в тому, що у нас є Скоропослушниця і Подателька радості.

В цей день праведні Іоаким і Анна виконують свою обітницю — віддати Богові свою Дитину. У супроводі батьків і дів із запаленими свічками Отроковицю Марію приводять до храму. Її ставлять на першу сходинку — і раптом Вона, як доросла, без остраху Сама піднімається цими високими сходами. А там, нагорі, біля входу Її зустрічає первосвященник Захарія. Керований Духом Божим, він вводить Її до храму, у Святая Святих, куди не насмілюється входити ніхто, окрім нього, первосвященика, та й то — лише раз на рік.

З цього дня Пресвята Діва залишається жити при храмі. Вона молиться Богу, читає, працює.

Світ обрав зі свого середовища нескверну і непорочну Голубку, віддав Її через благочестивих і праведних Іоакима і Анну у руки Божі і чекав пришестя Спасителя. Ось чому в цей день Свята Церква, оспівуючи Божу Матір, говорить: “В храме Божием ясно Дева является, и Христа всем предвозвещает”. Ось чому, згідно з церковним статутом, цього дня звучать у храмі різдвяні співи, які прославляють пришестя у світ Христа Спасителя.

Кожна деталь свята Введення зворушлива і глибоко повчальна: виконання обітниці батьками, любов Отроковиці до храму, життя і виховання Її при храмі, Її відданість Богу. На що тільки не звернеш увагу — все на користь духовну.

Божа Матір входить у храм Божий. Її поставили на першу сходинку, а далі Вона піднімається Сама і входить до Святая Святих. Так і наше духовне життя: у Таїнстві Хрещення і Миропомазання ми ступаємо ніби на першу сходинку духовного підйому, а далі повинні йти самі, хто швидше, хто повільніше, але всі — у напрямку Святая Святих, до Господа. Як радісно наближатися до Нього! І в цій ду-ховній ході ми не самотні — попереду нас, підтримуючи і схвалюючи нас, іде Пресвята Діва.

З почуттям глибокого благоговіння слідкуємо ми за Отроковицею, яка поспішає у супроводі своїх старих батьків в Божий храм. Полюбила Пречиста Діва храм так, що не відходила від нього, поки була така можливість. Тут вона молилась і трудилась. Звідси вийшла Та, Яка стала Матір’ю Божою, Заступницею усього людства.

Як хотілося б, щоб цієї любові до храму, хоч трохи, набули ми всі. Як хотілося б, щоб окрім мирської суєти, тривог, роздратувань, у наші душі увійшли б враження від храму Божого. Адже храм — це відображення неба на землі, у якому людина як в дзеркалі може знайти себе і зрозуміти своє призначення. Свята Отроковиця входить нині у храм і всіх кличе з Собою. Послухаємося Її поклику і підемо слідом за Нею. Амінь.

Проповідь Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України

 
Поиск на сайте
Календарь
ukrline.com.ua Rambler's Top100 ya.ts ya.me Mu