Православные храмы

Храм святых Царственных страстотерпцев (в 1‑й детской больнице)

Первый Молебен (освящение куличей) служили на Пасху, 10 / 23 апреля…

Храм великомученицы Екатерины (на Лукьяновском кладбище)

С XIX в. на Лукьяновском кладбище был деревянный храм вмц. Екатерины.…

Вознесенская церковь на Демеевке

Приходской храм Демеевки (Голосеевский проспект, 54). Пригородное…
Публикации

“Нова радість стала!..” Рождество Христово в Свято-Успенской Почаевской Лавре

По давней традиции нашего народа, каждый, где бы он ни был, старается накануне…

Князь, который равен Апостолам

Словами святого псалмопевца Давида Православная Церковь отмечает славный подвиг…

Таинство Священства

Священное Писание Нового Завета званием священства удостаивает всех христиан.…

Хоч святих винось, або розтлінний вплив “Хелоуіну”

У давні часи наші благочестиві предки під час сварки в домі казали: “Хоч святих винось...”. Тобто, люди мали страх Божий, їм було соромно сваритися чи непристойно поводитися в домі, де з кожної стіни на них дивляться лики святих угодників Божих, святі ікони з зображенням Іісуса Христа і Богородиці.

Звичайно, зараз інші часи — далеко не в кожному домі є святі ікони, та й благочестя, висока моральність і цнотливість не в пошані.

До цього ми вже звикли. А до чого серце не може звикнути, так це до настирливого нав’язування нам західного, комерційного, суто споживацького способу життя.

“А ти хочеш жити як у Європі?” — запитують усіх з величезних плакатів-бігбордів, розраховуючи на одну-єдину відповідь: “Звичайно, хочу”.

А якщо я не хочу жити як у Європі, якщо не лежить душа і навіть противиться цим безкінечним європейським та світовим стандартам? А милішого, красивішого міста, ніж Київ — хай пробачать мені мешканці інших чудових міст — немає в цілому світі, не те що в Європі.

Але перейдемо до суті. Найбільше допікає нав’язування нам, людям із віковічними, добрими і дуже красивими традиціями, вбогих, сороміцьких, а то й відверто сатанинських “свят”. Одним з них є свято “Хелоуін”. Саме слово “Нalloween” це перекручене “Аll Нallows Eve” — “Вечір напередодні Дня усіх святих”, який бере свій початок з ірландського повір’я, ніби в цей день безплотні духи всіх померлих за минулий рік виходять знову у світ, щоб заволодіти живим тілом і продовжити таким чином свої земні дні. Правда, за іншим повір’ям, небіжчики спокійно лежать у своїх домовинах, а вилізає уся нечиста сила і тому, аби вберегтися від зла, треба стати “своїм серед чужих”, тобто перевдягтися у якесь чудовисько — вурдалаку, відьму, домового, привида. Обов’язковим символом “Хелоуіна” є гарбузова голова — своєрідний символічний симбіоз збору врожаю, злобного духа й вогню.

Католицька Церква і справді 1-го листопада вшановує усіх святих, яких вона канонізувала. Не всіх померлих, а саме святих.

А наша Православна Церква День усіх святих вшановує в перший тиждень після Тройці. Це свято перехідне, і випадає весною чи літом, і аж ніяк не восени. А 1-го листопада наша Свята Церква вшановує пам’ять святого мученика Уара, якому дано особливий дар від Бога — молитися за людей, які померли нехрещеними.

Але на пострадянському просторі завжди усе перекручують і впадають у крайнощі, особливо при запозиченні чогось із Заходу.

Зовсім не враховуються традиції і особливості менталітету нашого народу. Просто механічно переносять на наші терена абсолютно чужі, не притаманні нам звичаї. А ми, на жаль, “ковтаємо” ці нововведення, навіть не задумуючись, якої шкоди собі і своєму майбутньому завдаємо. Яка духовність полонить серця наших дітей, які в школах розмальовуються і вдягають на себе костюми нечистої сили, сміючись над тим, чого вони навіть не розуміють. При цьому про Бога, про Спасителя всього людства їм часто навіть не відомо. Страшна картина — священиків у школу не пускають, а для нечистої сили двері відкриті.

У зв’язку з цим Міжконфесійна рада Криму “Мир — дарунок Божий” поширила звернення, в якому закликала керівників закладів освіти, педагогів, батьків утриматися від святкування “Хелоуіна” в навчальних закладах.

“Це свято, — йдеться у зверненні, — за своєю суттю є антихристиянським. Незважаючи на розважальну трансформацію в сучасній західній масовій культурі, він не втратив свого розтлінного впливу, тому участь у подібних “святах” є духовно небезпечною для кожної людини”.

Добре починання. Побільше б таких.

Олена ГОЛОВІНА

 
Поиск на сайте
Календарь
ukrline.com.ua Rambler's Top100 ya.ts ya.me Mu