Православные храмы

Храм пророка Илии на Подоле (Ильинская церковь)

Ильинская церковь — первый православный храм, построенный в столице…

Храм преподобного Серафима Саровского (во 2‑й больнице)

Первая служба была совершена в 1996 г. в помещении актового зала ЖЭКа…

Храм блаженной Ксении Петербургской (в 3‑й больнице Днепровсковского района)

Освящение храма и первая Литургия состоялись в день престольного…
Публикации

Духовные первоисточники

По благословению Блаженнейшего Владимира, Митрополита Киевского и всея Украины,…

На этих горах воссияет благодать Божия… История Русской Православной Церкви

Согласно преданию, христианство на земли будущей Руси принес святой апостол…

История Константинопольской Православной Церкви

Византий, Царьград, Новый Рим, Стамбул — так в разные эпохи назывался…

Преображення Господнє

Не тільки у Церкві, у церковній мові, але і просто в людському побуті зустрічається слово “Преображення”. Зустрічається і бажання багатьох людей преобразитися, стати краще, ніж вони були дотепер.

Бажання змінитися — це потреба людини мати в житті свято, знайти піднесене почуття, яке віддаляло б нас від щоденної суєти, від прози суєтного світу.

Що ж змінює людину? Це насамперед ідея, висока, що захоплює всю її істоту. Змінює людину віра в щось світле, прекрасне, до чого хочеться доторкнутися, що хочеться висловити за допомогою людських здібностей. Змінює і надихає людину найвище і шляхетне почуття, що іменується любов’ю, — любов до людей і до справи. Любов здатна надихнути людину на високу творчість, на досягнення недосяжного і до розуміння незбагненного.

Що ж таке Преображення Господнє, що стало ідеалом нашого людського просвітління, і навіщо знадобилося Господу Богу, Творцю світу, який живе у світлі неприступному, перетворюватися перед свідками — Своїми учнями й апостолами? Святе Євангеліє вустами богоглаголивих апостолів так говорить про цю преславну подію. Христос, узявши трьох учнів: Петра (як першого по вірі), Іоанна (як першого в любові) і Якова (як першого в терпінні й вірності), зійшов на гору помолитися (Лк. 9, 28). “... І преобразився перед ними: засяяло лице Його, як сонце, одежа ж Його стала білою, як світло” (Мф. 17, 2), “... стала блискучою, дуже білою, як сніг” (Мк.9,3). Яка ж мета Преображення Господнього? На це питання дає відповідь один з церковних піснеспівів — кондак свята: “...Ученицы Твои славу Твою, Христе Боже, видеша: да егда Тя узрят распинаема, страдание убо уразумеют вольное, мирови ж проповедят, яко Ти еси воистину Отчее сияние”. Святі учні те, що бачили, проповідують світові. Бог — це Світло, свідчить Божественне Одкровення, “Світло істинне, що освічує кожну людину, яка приходить у світ; у Ньому було життя, і життя було світлом людям; і світло в темряві світить, і темрява не огорнула Його” (Ін.1, 9; 4–5). Бог, який живе у світлі неприступному, являє Себе світові, людям. Світло Його Божества осяяло гонителя християн Савла на шляху в Дамаск (Діян.9, 3–4), Савла, який став потім ревним апостолом і проповідником Євангелія і прийняв за проповідь про Христа мученицьку кончину. Явив Господь Своє світло і славу первомученику архідиякону Стефану. Ті, хто бачив Його і слухав Його помітили, що лице Його сяяло, і він був подібний Ангелу (Діян.6,15; 7, 55–56).

Людина — богоподібна істота. Людина носить у собі частку божественного світла, частку Божества. Нам рідне світло Його Божества, і не випадково за ним сумує душа людини. Світло це можна надбати, примножити. Можна постійно перебувати в ньому, якщо ми того самі побажаємо. Шлях до цього — через богоспілкування, неухильне спрямування людини назустріч божественній милості. Господь робить першим крок в наш бік. Наше бажання і наше зусилля відіграють вирішальну роль у справі богоспілкування. Тільки в ньому ми оновлюємося, удосконалюємося, преображаємося.

Щоб досягти свого преображення, людина повинна мати любов і добрі справи. Людина працею своєю творить своє преображення і відновлення. А Господь, йдучи назустріч доброму волевиявленню, посилає благодатну допомогу і дар Святого Духа. Божественним світлом Господь вінчає нашу віру і наші сподівання. Покладемо на Нього всі наші сподівання і будемо молитися: “Да воссияет и нам, грешным, свет Твой присносущий, молитвами Богородицы, Светодавче, слава Тебе””. Амінь.

Проповідь Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї УКРАЇНИ

 
Поиск на сайте
Календарь
ukrline.com.ua Rambler's Top100 ya.ts ya.me Mu