Православные храмы

Храм преподобного Серафима Саровского в Пуще-Водице

Вопрос о строительстве церкви для Пущи-Водицы встал вскоре после…

Свято-Троицкий собор на Троещине

Приходской храм Выгуровщины-Троещины. В ХІ — ХІІІ вв. между Троещиной…
Публикации

Земной удел Божией Матери

Сегодня на Афоне действует 20 монастырей. Их число, согласно Уставу монашеской…

Учимся жить

Естественное христианское благочестие среди современных детей редкость.…

Митрополит Владимир: “Чтобы воцарился церковный мир”

На вопросы журналиста Киевского бюро “Аssociated Press” отвечает Блаженнейший…

Пасхальна ніч

У пасхальну ніч, коли хресний хід, обійшовши церкву, зупиняється біля зачинених її дверей і настає остання хвилина мовчання перед вибухом пасхальної радості, у нашому серці  свідомо чи несвідомо виникає те ж саме питання, яке виникло, відповідно до євангельської розповіді, у серці жінок, які прийшли рано вранці до гробу Христа.

Питання це: "Хто відвалить нам камінь від гробу?" Чи стане ніч світлішою, ніж день? Чи наповнить нас ще раз ця невимовна, ні від чого у світі не залежна радість, яка всю ніч і ще стільки днів  звучатиме в цьому  пасхальному вітанні: Христос воскресе! Воістину воскресе!

Хвилина ця завжди приходить. Двері відкриваються. Ми входимо в сповнений світла храм. Ми чуємо пасхальну заутреню. Але десь у душі залишається питання. Що все це означає? Що значить святкувати Пасху у цьому світі, сповненому страждань, ненависті, дріб'язковості, війн; що значить співати "смертію смерть поправ", коли смерть залишається, незважаючи на всю життєву суєту, єдиною абсолютною земною вірогідністю... Невже Пасха, ця світла ніч, цей тріумф - тільки тимчасовий відхід від реальності? Адже нам давно вже повторюють, що релігія - це самообман, це опіум, це вигадка, яка допомагає людині в її важкій долі, це міраж, що весь час розсіюється. і чи не більш мужньо, чи не більш гідно людині відмовитися від цього міражу і віч-на-віч зустрітися з простою і тверезою дійсністю?

Що відповісти на все це? Мабуть, перша приблизна відповідь могла б бути такою: не може бути, щоб стільки віри, стільки радості, стільки світла - уже майже дві тисячі років - було б тільки втечею, міражем. Чи може міраж тривати століттями? і треба прямо сказати, що остаточної відповіді, такої, котру можна було б надрукувати у вигляді наукового пояснення пасхальної віри, - такої відповіді немає. Кожен може свідчити лише про свій власний і живий досвід і говорити за себе.

Що ж це за досвід? Це досвід живого Христа. Не тому я вірю у Христа, що раз у рік або з раннього дитинства буваю на пасхальному торжестві, а тому можлива Пасха, тому наповнюється світлом і радістю ця єдина ніч, тому такою переможною силою звучить це вітання: Христос воскресе! Воістину воскресе! - що сама віра моя народилася з досвіду живого Христа.

Як і коли народилася вона? Не знаю, не пам'ятаю. Знаю тільки, що кожен раз, коли я відкриваю Євангеліє і читаю про Нього, читаю Його слова, Його вчення, я думкою говорю те, що сказали надіслані фарисеями люди, щоб заарештувати Христа, і які повернулися, не заарештувавши Його. Вони сказали: "Ніколи не говорила людина так, як цей говорить!" Таким чином, немає нічого у світі, що можна було б порівняти з вченням Христа. Я знаю - єдине, що ніколи не змінює, ніколи не залишає - це внутрішня свідомість, що Христос зі мною. "Не залишу вас сиротами, прийду до вас". і Він приходить. У молитві в храмі під час богослужіння, у Таїнствах; увесь час росте цей живий досвід, це знання, ця очевидність: Христос отут, виповнилися Його слова: "Хто любить Мене, з тим Я пребуду". У радості й смутку, у юрбі і на самоті, ця безсумнівність Його присутності, ця сила Його слова, ця радість від віри в Нього.

От єдина відповідь і єдиний доказ. і тому все християнство є не що інше, як нове і нове переживання віри - її втілення в обрядах, словах, у звуках, у фарбах. Невіруючому вона дійсно може здатися міражем. Він чує тільки слова, бачить тільки незрозумілі церемонії. і пояснює їх ззовні. Але для віруючих усе світиться зсередини: не як доказ його віри, а як її результат, як життя її у світі, у душі, в історії.

Пасхальна ніч - це свідчення того, що Христос живий і з нами, і ми живі з Ним. Уся вона - заклик побачити у світі і житті зорю таємничого дня Царства світла. "Днесь весна благоухает, - співає Церква, - и новая тварь ликует...". Вона радіє у вірі, у любові й у надії. "Воскресіння день, і освітимося торжеством, і один одного обіймемо, і скажемо: браття! Тим, хто ненавидить нас - простимо, і заспіваємо:

"Христос воскресе из мертвых, смертию смерть поправ, и сущим во гробех живот даровав"

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Прот. О. Шмеман

 
Календарь
ukrline.com.ua Rambler's Top100 ya.ts ya.me Mu