Православные храмы

Храм Иерусалимской иконы Божией Матери (в Академии эстрадного и циркового искусства)

Киевская Муниципальная Академия эстрадного и циркового искусства им.…

Воскресенский храм на Печерске (Афганская церковь)

Церковь Воскресения Христова. Бывший приходской храм Печерского…

Храм апостола и Евангелиста Иоанна Богослова (на Осокорках), часовня великомученика Пантелеимона

Храм действовал с лета 1997 г. в приспособленном для этого доме. В…
Публикации

Торжество Православ’я - Вшанування ікон

Нині ми святкуємо День Торжества Православ’я. Встановлено це свято у IX ст. і з…

Адамант веры

О святом патриархе-мученике Гермогене – ревностном защитнике Православия

“Федот, да не тот”, или о подмене духовных традиций и наивысшего чувства, данного человеку

Поводом к написанию статьи стало письмо нашей читательницы: “Дорогая редакция,…

Яке у нас сьогодні свято, мамо?

За шість днів до іудейського свята Пасхи Іісус Христос у супроводі Своїх учнів відправився до Єрусалима.

Юрба народу супроводжувала Його. Дійшовши до невеликого селища, що знаходилося поблизу міста, Христос зупинився і наказав двом учням зайти в селище і привести звідти ослицю і молодого осла. Учні виконали те, що велів Спаситель. Потім вони накрили молодого осла своїм одягом і посадили на нього свого Божественного Вчителя. Почався урочистий хід.

Мешканці Єрусалима, почувши, що йде той самий Месія, який прославився багатьма чудесами і незадовго до цього воскресив Свого друга Лазаря, величезною юрбою вийшли Його зустрічати. Вони думали, що Христос йде заснувати тут Своє царство. Оточивши Його, вони кричали:

- Осанна Сину Давидову! Благословенний Той, що йде в ім'я Господнє!

Люди знімали із себе одяг і стелили його на дорозі, щоб Господь проїхав по ньому. Багато хто зривав пальмові гілки, які в Ізраїлі вважалися знаком царського достоїнства, і вітали ними Христа. Серед народу були і діти, які теж славили Господа.

Коли Він ввійшов у Єрусалим, то, насамперед, направився до храму. Він знайшов там багато продавців худоби, мінял та інших торговців. Усіх їх Господь вигнав із храму, а хворих, кульгавих і безногих, що знаходилися в храмі, зцілив і втішив. Народ продовжував вітати Його радісними вигуками і ця радість була загальна.

За тиждень до головного християнського свята - Світлого Воскресіння Христового - ми згадуємо Вхід Господній до Єрусалима. Це Свято знаменує радість зустрічі з Господом, який смиренно прямує до Своєї Хресної смерті і наступного за нею Воскресіння, щоб врятувати всіх людей від гріха і смерті.

Святкові ікони і розписи в храмах представляють нам цю загальну радість народу, що зустрічає Господа з пальмовими гілками в руках. На Україні пальму замінила верба, що розцвітає раніше усіх, і ми радісно зустрічаємо Господа з гілочками верби в руках. Тому свято Входу Господнього до Єрусалима у нас називають Вербною Неділею.

Напередодні свята вербу освячують у храмі. Освячена верба цілюща, а її присутність у будинку благотворна й очистительна. Після свята гілочки верби ставлять до ікон, потім їх або висаджують на природі, або зберігають у будинку цілий рік.

Підготував ігумен Іларій (ШИШКОВСЬКИЙ)

 
Поиск на сайте
Календарь
ukrline.com.ua Rambler's Top100 ya.ts ya.me Mu