Православные храмы

Храм мучениц Веры, Надежды, Любови и матери их Софии (в областной больнице)

Первая Литургия совершена в июне 1999 г. Храм размещается в…

Храм святителя Луки Крымского (при Центре эндокринной хирургии)

19 ноября 2013 года по благословению Блаженнейшего Мирополита…

Храм святителя Николая Мирликийского (на Троещине)

Строительство начато летом 2008 г., первая Литургия была отслужена…
Публикации

Врата спасения нашего

День Благовещения Пресвятой Богородицы мы празднуем 25 марта/7 апреля. Это…

Манипуляция сознанием в культах и сектах

Распространение евангелизма на телеэкранах ознаменовало появление…

Канонизация новых святых — свидетельство святости Церкви

С избранием Блаженнейшего Митрополита Владимира на Киевскую кафедру впервые…

Яке у нас сьогодні свято, мамо?

За шість днів до іудейського свята Пасхи Іісус Христос у супроводі Своїх учнів відправився до Єрусалима.

Юрба народу супроводжувала Його. Дійшовши до невеликого селища, що знаходилося поблизу міста, Христос зупинився і наказав двом учням зайти в селище і привести звідти ослицю і молодого осла. Учні виконали те, що велів Спаситель. Потім вони накрили молодого осла своїм одягом і посадили на нього свого Божественного Вчителя. Почався урочистий хід.

Мешканці Єрусалима, почувши, що йде той самий Месія, який прославився багатьма чудесами і незадовго до цього воскресив Свого друга Лазаря, величезною юрбою вийшли Його зустрічати. Вони думали, що Христос йде заснувати тут Своє царство. Оточивши Його, вони кричали:

- Осанна Сину Давидову! Благословенний Той, що йде в ім'я Господнє!

Люди знімали із себе одяг і стелили його на дорозі, щоб Господь проїхав по ньому. Багато хто зривав пальмові гілки, які в Ізраїлі вважалися знаком царського достоїнства, і вітали ними Христа. Серед народу були і діти, які теж славили Господа.

Коли Він ввійшов у Єрусалим, то, насамперед, направився до храму. Він знайшов там багато продавців худоби, мінял та інших торговців. Усіх їх Господь вигнав із храму, а хворих, кульгавих і безногих, що знаходилися в храмі, зцілив і втішив. Народ продовжував вітати Його радісними вигуками і ця радість була загальна.

За тиждень до головного християнського свята - Світлого Воскресіння Христового - ми згадуємо Вхід Господній до Єрусалима. Це Свято знаменує радість зустрічі з Господом, який смиренно прямує до Своєї Хресної смерті і наступного за нею Воскресіння, щоб врятувати всіх людей від гріха і смерті.

Святкові ікони і розписи в храмах представляють нам цю загальну радість народу, що зустрічає Господа з пальмовими гілками в руках. На Україні пальму замінила верба, що розцвітає раніше усіх, і ми радісно зустрічаємо Господа з гілочками верби в руках. Тому свято Входу Господнього до Єрусалима у нас називають Вербною Неділею.

Напередодні свята вербу освячують у храмі. Освячена верба цілюща, а її присутність у будинку благотворна й очистительна. Після свята гілочки верби ставлять до ікон, потім їх або висаджують на природі, або зберігають у будинку цілий рік.

Підготував ігумен Іларій (ШИШКОВСЬКИЙ)

 
Поиск на сайте
Календарь
ukrline.com.ua Rambler's Top100 ya.ts ya.me Mu