Православные храмы

Храм апостола и Евангелиста Иоанна Богослова (на Осокорках), часовня великомученика Пантелеимона

Храм действовал с лета 1997 г. в приспособленном для этого доме. В…

Храм святителя Николая Мирликийского (в 17‑й больнице)

Территория, занимаемая 17‑й больницей, до революции принадлежала…

Храм преподобного Романа Сладкопевца (при поликлинике больницы № 11 Голосеевского района)

Больничная часовня, ныне превращена в церковь. Находится во дворе…
Публикации

Наркомания – тяжелая душевная болезнь

То, что наркомания – тяжелая душевная болезнь, проявляющаяся жесткой…

Как я стал православным

Я — православный американец. Для многих и здесь, и на моей родине это…

Сучасне язичництво

Нині язичництво активно пропагується в усьому світі. Адже що таке язичництво?…

Просвітницька місія Церкви

В актовому залі Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври 21 січня відбувся семінар-презентація Прес-служби Української Православної Церкви, Інформаційно-просвітницького Центру Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври та документального відеосеріалу “Анатомія розколу”.

У його роботі  взяли участь керівники Синодальних відділів Української Православної Церкви, керівники інформаційних служб та відповідальні за зв’язки зі світськими ЗМІ єпархій УПЦ, співробітники Прес-служби УПЦ та Інформаційно-просвітницького Центру Києво-Печерської Лаври.

З вітальним словом до учасників семінару-презентації,  відзначивши важливість розвитку просвітницької місії Церкви,  звернувся Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир: “Ми презентуємо фільм з чотирьох частин “Анатомія розколу” взагалі на Україні і “Анатомія філаретівського розколу”. Презентуємо також книжку випускника 2002 року Київської Духовної Академії “Православ’я в посттоталітарній Україні”. Буде представлена сьогодні наша прес-служба і прес-служба нашої Святої Лаври, яка співпрацює з загальною церковною прес-службою. Все це робиться для того, аби ще раз відзначити короткий період десятиліття, насичений різними подіями, поки є очевидці, є можливість використовувати архівні матеріали, матеріали сьогодення, дати оцінку тим речам, які так чи інакше стали сторінкою в історії нашої Церкви”.

Голова Синодального відділу УПЦ по взаємодії зі Збройними силами та іншими військовими формуваннями України архієпископ Львівський і Галицький Августин розповів про основні напрямки роботи та завдання Синодального відділу.

Керуючий справами УПЦ єпископ Переяслав-Хмельницький Митрофан проінформував присутніх про заснування з благословення Священного Синоду Прес-служби УПЦ як офіційного органу УПЦ та про діяльність цієї інформаційної структури. Прес-служба,  як постійно діючий підрозділ УПЦ, була створена в серпні 2001 року з метою оперативного надання церковним і світським ЗМІ та всім бажаючим інформації про Українську Православну Церкву з першоджерел, висвітлення церковної точки зору на явища та події суспільного життя. Готуються також теле- та радіопрограми.

Намісник Києво-Печерської Лаври єпископ Вишгородський Павел представив роботу підрозділів Інформаційно-просвітницького Центру Лаври, діяльність яких полягає в проповіді Слова Божого, залученні людей до церковного життя, вихованні християнської свідомості та доброчесності. До Інформаційно-просвітницького Центру Києво-Печерської Лаври входять такі відділи: видавництво, друкарня, відеостудія, фотостудія, звукостудія та інтернет-сайт Лаври (редактор — ієродиякон Лонгін (Чернуха). Єпископ Павел розповів про виникнення Центру, яке відбулось у 2002 році, коли у зв’язку з виставкою “Православна Україна” постало завдання висвітити просвітницьку діяльність монастиря. Згодом поступово сформувалися основні напрямки його роботи. Сьогодні загальний тираж типографської продукції лише за останніх півтора роки складає близько 174 400 примірників, відеостудією зроблено 19 документальних фільмів, проводиться робота над фотоальбомом про життя обителі, до Різдва Христового звукостудія випустила аудіокасету з мелодіями різдвяних колядок, яка може стати в нагоді недільним школам під час проведення дитячих свят, до електронної пошти сайту надходять подяки про можливість ознайомлення з історією Лаври, її сьогоденням.

“Головною місією Святої Церкви, — зазначив владика Павел, — є приведення людей до Бога, зцілення людської природи, її освячення. Ця діяльність полягає в проповіді Слова Божого, залученні людей до церковного життя, вихованні християнської свідомості та доброчесності. Саме на це спрямована робота Інформаційно-просвітницького Центру Києво-Печерської Лаври”.

На семінарі була презентована одна з останніх робіт Центру — документальний відеосеріал режисера Ольги Леонтенко “Анатомія розколу”. Це літопис трагічних церковних подій, що відбувалися в Україні наприкінці 80-х — на початку 90-х років XX століття, що були пов’язані з відродженням Греко-Католицької та Автокефальної Церков і створенням “філаретівського” розколу. Фільм побудований на свідченнях очевидців, а також унікальних кіно- і фотодокументах Центрального державного кіно-фотоархіву України, відеоархівах ряду телекомпаній України, аматорських фото-відеозйомках. Основою фільму стала наукова праця випускника Київської Духовної Академії, кандидата богослов’я Олександра Драбинко “Православ’я в посттоталітарній Україні”, яку під час презентації представив автор.

У цей же день відбулась прес-конференція для представників ЗМІ і семінар для керівників інформаційних служб та відповідальних за зв’язки із світськими ЗМІ єпархій Української Православної Церкви.

Прес-служба УПЦ

 
Поиск на сайте
Календарь
ukrline.com.ua Rambler's Top100 ya.ts ya.me Mu