Православные храмы

Колокольня Вознесенского Флоровского монастыря

Составная часть монастырского ансамбля XVIII—XIX вв. (ул.…

Храм равноапостольной Нины (в больнице ученых)

Освящение Креста и первое богослужение состоялись 14/27 января 1998…
Публикации

Чудесная часовня

Трудно найти в Украине место, более богатое христианскими святынями, чем Крым.…

Жестокие правила мира детей

Ныне в нашей стране уделяется недостаточно внимания вопросам воспитания детей и…

Здесь и сейчас воплотить любовь Бога

Христианин не должен терять социальный оптимизм, опускать руки, отчаиваться.…

Хрещення (Богоявлення) Господа нашого Іісуса Христа (6/19 січня)

Святі євангелісти залишили нам мало відомостей з життя Іісуса Христа до Його хрещення.

Ми знаємо лише, що Матір Божа з Іосифом і Божественним Немовлям, уникаючи переслідувань Ірода, царя іудейського, втекли в Єгипет і що, після повернення їх у Назарет, після смерті Ірода, Іісус, у 12-річному віці, у храмі єрусалимському дивував Своїм розумом і мудрістю Своїх відповідей вчителів іудейських і жив у Назареті зі Своїми батьками, досягаючи великих успіхів у премудрості й любові у Бога і людей (Лк. 11, 40–52).

Коли ж Спасителю виповнилося 30 років, і настав час Його проповіді, Він вперше явився народу в країні Йорданській, де перед цим св. Іоанн Предтеча, син священика Захарії й Єлисавети, двоюрідної сестри Пресвятої Діви Марії, возвістив народу пришестя Спасителя, проповідуючи усім хрещення і покаяння. Народ сходився до Іоанна з усіх околиць, і багато хто приймав його за обіцяного Месію, але він говорив: “Я хрещу вас водою в покаяння, але Той, Котрий йде за мною, сильніший за мене; я недостойний понести взуття Його; Він хреститиме вас Духом Святим і вогнем” (Мф. 3, 11). І  одного разу Іоанн побачив Іісуса, а коли Іісус підійшов до нього прийняти хрещення, Іоанн вигукнув: “Мені треба хреститися від Тебе, і чи Ти приходиш до мене?” (Мф. 3, 14) Але Іісус сказав йому у відповідь: “Облиш нині, бо так належить нам виконати всяку правду” (Мф. 3, 15). По тому Іісус, увійшовши в Йордан, прийняв хрещення від Іоанна. Коли ж Христос виходив з води — небо відкрилося, і Дух Святий зійшов на Нього у вигляді голуба, і з неба був чутний голос: “Це є Син Мій Улюблений, в Ньому Моє благовоління” (Мф. 3, 17). Так при хрещенні Іісуса Христа перед усім народом таємниче з’явилася Пресвята Тройця: був почутий голос Бога Отця, Який свідчив про Бога Сина, і Бог Дух Святий у вигляді голуба зійшов на главу Спасителя світу. Тому це свято і називається Богоявленням.

Після прийняття хрещення від Іоанна Іісус Христос явився світу і почав учити народ, котрий доти ще не знав Його і не розумів — Хто Він. З того часу кожен християнин повинен хреститися в ім’я Отця і Сина і Святого Духа, через це Таїнство становлячись співучасником благ, дарованих Іісусом Христом усім віруючим у Нього.

Напередодні Богоявлення звершуються царські часи, літургія і вечірня, так само, як і напередодні Різдва Христового, відмінність полягає лише в тому, що напередодні Богоявлення буває освячення води, яку після цього називають богоявленською. Напередодні Різдва і Хрещення, які називаються святими вечорами, або сочельниками, Церква пропонує строгий піст: перед Різдвом — до вечірньої зірки, а перед Хрещенням — до освячення води. У день Богоявлення, після літургії, у пам’ять про хрещення Іісуса Христа в Йордані, Церква звершує велике освячення води на ріках, озерах, у ставках і колодязях, а саме місце, куди ходять з церкви для освячення води, називають йорданню. Богоявленською водою освячуються храми, помешкання.

Підготувала Олена ГОЛОВІНА

 
Поиск на сайте
Календарь
ukrline.com.ua Rambler's Top100 ya.ts ya.me Mu