Православные храмы

Храм Всех святых (храмового комплекса кафедрального собора Воскресения Христова)

Храм рассчитан примерно на 300 человек и возведен, как временный,…

Храм святителя Николая Мирликийского бывшего Иорданского монастыря (на Куреневке)

Во времена древней Руси здесь существовал монастырь, а каменный храм…

Храм преподобного Агапита Печерского (в Пушкинском парке)

Первую Литургию служили на Пасху 1998 г. Храм размещался в…
Публикации

Освящение быта христианина

Как известно, все внешнее влияет и на внутреннее. Поэтому и окружающая…

Серебряная метель

До Рождества без малого месяц, но оно уже обдает тебя снежной пылью, приникает…

Современный вертеп

История Рождества Спасителя при ее общеизвестности никогда не становится…

Хрещення (Богоявлення) Господа нашого Іісуса Христа (6/19 січня)

Святі євангелісти залишили нам мало відомостей з життя Іісуса Христа до Його хрещення.

Ми знаємо лише, що Матір Божа з Іосифом і Божественним Немовлям, уникаючи переслідувань Ірода, царя іудейського, втекли в Єгипет і що, після повернення їх у Назарет, після смерті Ірода, Іісус, у 12-річному віці, у храмі єрусалимському дивував Своїм розумом і мудрістю Своїх відповідей вчителів іудейських і жив у Назареті зі Своїми батьками, досягаючи великих успіхів у премудрості й любові у Бога і людей (Лк. 11, 40–52).

Коли ж Спасителю виповнилося 30 років, і настав час Його проповіді, Він вперше явився народу в країні Йорданській, де перед цим св. Іоанн Предтеча, син священика Захарії й Єлисавети, двоюрідної сестри Пресвятої Діви Марії, возвістив народу пришестя Спасителя, проповідуючи усім хрещення і покаяння. Народ сходився до Іоанна з усіх околиць, і багато хто приймав його за обіцяного Месію, але він говорив: “Я хрещу вас водою в покаяння, але Той, Котрий йде за мною, сильніший за мене; я недостойний понести взуття Його; Він хреститиме вас Духом Святим і вогнем” (Мф. 3, 11). І  одного разу Іоанн побачив Іісуса, а коли Іісус підійшов до нього прийняти хрещення, Іоанн вигукнув: “Мені треба хреститися від Тебе, і чи Ти приходиш до мене?” (Мф. 3, 14) Але Іісус сказав йому у відповідь: “Облиш нині, бо так належить нам виконати всяку правду” (Мф. 3, 15). По тому Іісус, увійшовши в Йордан, прийняв хрещення від Іоанна. Коли ж Христос виходив з води — небо відкрилося, і Дух Святий зійшов на Нього у вигляді голуба, і з неба був чутний голос: “Це є Син Мій Улюблений, в Ньому Моє благовоління” (Мф. 3, 17). Так при хрещенні Іісуса Христа перед усім народом таємниче з’явилася Пресвята Тройця: був почутий голос Бога Отця, Який свідчив про Бога Сина, і Бог Дух Святий у вигляді голуба зійшов на главу Спасителя світу. Тому це свято і називається Богоявленням.

Після прийняття хрещення від Іоанна Іісус Христос явився світу і почав учити народ, котрий доти ще не знав Його і не розумів — Хто Він. З того часу кожен християнин повинен хреститися в ім’я Отця і Сина і Святого Духа, через це Таїнство становлячись співучасником благ, дарованих Іісусом Христом усім віруючим у Нього.

Напередодні Богоявлення звершуються царські часи, літургія і вечірня, так само, як і напередодні Різдва Христового, відмінність полягає лише в тому, що напередодні Богоявлення буває освячення води, яку після цього називають богоявленською. Напередодні Різдва і Хрещення, які називаються святими вечорами, або сочельниками, Церква пропонує строгий піст: перед Різдвом — до вечірньої зірки, а перед Хрещенням — до освячення води. У день Богоявлення, після літургії, у пам’ять про хрещення Іісуса Христа в Йордані, Церква звершує велике освячення води на ріках, озерах, у ставках і колодязях, а саме місце, куди ходять з церкви для освячення води, називають йорданню. Богоявленською водою освячуються храми, помешкання.

Підготувала Олена ГОЛОВІНА

 
Поиск на сайте
Календарь
ukrline.com.ua Rambler's Top100 ya.ts ya.me Mu