Православные храмы

Храм преподобных Антония и Феодосия Печерских (Южное кладбище)

25 сентября 2010 года, по благословению Блаженнейшего Митрополита…

Храм иконы Божией Матери «Целительница» (при Больнице скорой помощи)

Первая Литургия была служили в ноябре 1996 г. Храм размещался в…
Публикации

Десятинная церковь: благословение князя Владимира

25 мая 2007 г. исполнилось 1011 лет со дня освящения храма в честь Рождества…

Чи став Успенський собор символом єдності?

Завершення будівництва Свято-Успенського собору Києво-Печерської Лаври, на…

Возникновение общеславянского языка

Формула “язык творит народ” верна и неприкосновенна. Тем не менее, если речь…

Цей дивний Новий рІк

Як відомо, у 1918 році в Росії запровадили так званий новий (григоріанський) стиль, і усі свята і події почали відзначати за нововведеним календарем. Так з’явилися “Новий рік” — в останній, найбільш строгий тиждень Різдвяного посту, і старий “Новий рік” — у ніч з 13 на 14 січня. Цілком зрозуміло, що ця реформа була антицерковною.

Неодноразово доводилося чути про те, що православні, які живуть за старим стилем, — відсталі люди, адже увесь світ давно живе за сучасним календарем. Обговорення всіх наслідків цього сумнівного нововведення — тема для окремої статті. Наведемо визначення Священного Синоду Православної Церкви від 17 лютого 1997 року: “В нашому церковному і суспільному середовищі юліанський календар (старий стиль) ототожнюється з частиною національної духовної традиції, прихильність до якої стала нормою релігійного життя мільйонів людей. У зв’язку з цим питання про зміну календаря в нашій Церкві не постає”.

Повернемося до окремого випадку — святкування Нового року. З’явилося це свято в Росії за примхою Петра I. Саме він скасував патріаршество на Русі, намагаючись підсилити свою владу. Але за часів Петра I Новий рік, як відомо, наставав після посту, після Різдва Христового, хоча вже тоді це свято порушувало традиційно сформований селянський землеробський календар.

Церковний Новий рік — 1 (14) вересня — день Церковного Новоліття, свято збору врожаю. “Благослови венец лета благости Твоея, Господи, сохраняя в мире град Твой, молитвами Богородицы, и спаси ны”, — так співаємо ми в цей день під час служби в храмі.

А петрівський Новий рік не святкував нічого, окрім астрономічного факту нового місяця, але став провісником лиходійних реформ у російському календарі. Радянський день Нового року, перенесений на православний піст, додав цьому “святу” антирелігійного змісту.

31 грудня починається останній тиждень перед великим святом Різдва Христового, це час покаяння, утриманості і молитви.

Олег ЄФІМОВ

 
Поиск на сайте
Календарь
ukrline.com.ua Rambler's Top100 ya.ts ya.me Mu