Православные храмы

Храм мученика Валерия Мелитинского (Гидропарк)

Храм во имя святого мученика Валерия Мелитинского располагается на…

Храм святителя Спиридона Тримифунтского

Идея строительства храма в честь святителя Спиридона Тримифунтского…

Храм Благовещения Пресвятой Богородицы (Благовещенский собор на Святошино)

По благословению Блаженнейшего Митрополита Киевского и всея Украины…
Публикации

Священное Писание о посте

Пост был заповедан Господом Богом еще праотцу Адаму в Раю: “И заповедал Господь…

“Ангел Божий в человеческом образе”. Святитель Иоанн, архиепископ Шанхайский и Сан-Францисский

Решением очередного Архиерейского Собора Русской Православной Церкви от 24 июня…

Все содействует ко благу

“Знаем, что любящим Бога все содействует ко благу” (Рим.8,28). Эти слова…

Цей дивний Новий рІк

Як відомо, у 1918 році в Росії запровадили так званий новий (григоріанський) стиль, і усі свята і події почали відзначати за нововведеним календарем. Так з’явилися “Новий рік” — в останній, найбільш строгий тиждень Різдвяного посту, і старий “Новий рік” — у ніч з 13 на 14 січня. Цілком зрозуміло, що ця реформа була антицерковною.

Неодноразово доводилося чути про те, що православні, які живуть за старим стилем, — відсталі люди, адже увесь світ давно живе за сучасним календарем. Обговорення всіх наслідків цього сумнівного нововведення — тема для окремої статті. Наведемо визначення Священного Синоду Православної Церкви від 17 лютого 1997 року: “В нашому церковному і суспільному середовищі юліанський календар (старий стиль) ототожнюється з частиною національної духовної традиції, прихильність до якої стала нормою релігійного життя мільйонів людей. У зв’язку з цим питання про зміну календаря в нашій Церкві не постає”.

Повернемося до окремого випадку — святкування Нового року. З’явилося це свято в Росії за примхою Петра I. Саме він скасував патріаршество на Русі, намагаючись підсилити свою владу. Але за часів Петра I Новий рік, як відомо, наставав після посту, після Різдва Христового, хоча вже тоді це свято порушувало традиційно сформований селянський землеробський календар.

Церковний Новий рік — 1 (14) вересня — день Церковного Новоліття, свято збору врожаю. “Благослови венец лета благости Твоея, Господи, сохраняя в мире град Твой, молитвами Богородицы, и спаси ны”, — так співаємо ми в цей день під час служби в храмі.

А петрівський Новий рік не святкував нічого, окрім астрономічного факту нового місяця, але став провісником лиходійних реформ у російському календарі. Радянський день Нового року, перенесений на православний піст, додав цьому “святу” антирелігійного змісту.

31 грудня починається останній тиждень перед великим святом Різдва Христового, це час покаяння, утриманості і молитви.

Олег ЄФІМОВ

 
Поиск на сайте
Календарь
ukrline.com.ua Rambler's Top100 ya.ts ya.me Mu