Православные храмы

Храм апостолов Петра и Павла (у Дарницкого вокзала)

До революции неподалеку от Дарницкого железнодорожного узла стояла…

Храм Боголюбской иконы Божией Матери (в детской инфекционной больнице)

Первый молебен служили 10 / 23 февраля 2009 г. Первую Литургию…

Свято-Троицкий храм (на Батыевой горе)

Рабочий поселок на Батыевой горе возник на рубеже ХІХ — ХХ вв. и…
Публикации

Вчення Магомета та ставлення ісламу до християнства

Як відомо, ісламське вчення з’явилось на початку VII ст. на Аравійському…

Только одно Писание? Или почему протестанты отвергают Святое Предание

Диакон Джон Уайтфорд до своего обращения в Православие был служителем одной из…

Чудеса Православної Церкви

Доказом того, що наша Церква є істинною, святою і православною, є те, що в…

Завжди радійте

Господь прийшов на землю і втілився заради людини. Він благоволив зріднитися з людиною не тільки духовно, але й по плоті, освятити наше людське єство, прославити і піднести його до небес. Для нашого освячення і поєднання з Ним Він заснував Церкву і дав нам спасенні Таїнства.

Христос благоволив народитися від Духа Святого і Марії Діви. Благословенна і Пречиста Діва — Обраниця Божа. Вона обрана від роду людського. Послуживши великій таємниці Боговтілення, Вона залишається назавжди для нас тими сходами, якими зійшов до нас Бог і якими ми піднімаємося до Нього. Своїм заступництвом, Своєю материнською любов’ю Вона поєднує нас з Богом, ведучи від загибелі до спасіння, від землі до небес.

От чому, братія і сестри, прославляючи ім’я Христове, Церква з роду в рід прославляє і Пречисту Преблагословенну Матір Його. Ми славимо Її за велич Її любові до Бога і людей, за твердість віри, за ангельську чистоту, за смирен-ність, за цілковиту відданість волі Божій, за всі чесноти, які Вона принесла Богу від імені всього людства. Ми догоджаємо Їй різними молитвами і піснеспівами. Ми славимо Її акафістним співом, у якому кожне наше звертання до Неї починається словом “радуйся”. І це не випадково.  Звертаючись до Божої Матері зі словом “радуйся”, ми приносимо Їй наше людське бажання, нашу християнську сповідь, нашу потребу в радості довершеній, християнській, переможній. Звертаючись до Неї зі словом “радуйся”, ми прилучаємося Її досконалої Божественної радості, що перевершує будь-яке розуміння щастя і блаженства.

Ми називаємо Божу Матір Обрадованою, Радістю нашою, Радістю всіх скорботних. Шлях до справжньої радості для кожної людини повинен бути таким, яким він був у Богоматері. У момент Благовіщення вітання Архангела містило в собі слова: “Радуйся, Благодатна, Господь з Тобою!”. Ці слова Архангела лягли в основу нашої улюбленої молитви: “Богородице Дево, радуйся, Благодатная Марие, Господь с Тобою; благословенна Ты в женах...”. “Господь з Тобою!” — ось джерело радості і сама радість. Як це необхідно — бути завжди з Господом, і тоді Господь буде з нами.

Кожен з нас покликаний до радості, до причетності (за апостолом Петром) Божественній природі. Ось чому святий апостол Павел закликає віруючих людей: “Радуйтесь завжди в Госпо-ді; і ще кажу: радуйтесь” (Флп. 4, 4); “завжди радійте” (1 Фес. 5, 16); “радійте з тими, хто раду-ється...” (Рим. 12, 15).

Радується Благодатна тому, що Господь з Нею. Якщо ж долає нас іноді скорбота життєва, то, мабуть, ми забули, що Господь з нами. Якщо ми в розпачі — значить, не пам’я-таємо, що Господь з нами. Іноді ми свідомо намагаємося забути, що Господь скрізь і завжди з нами. Здається, що так легше жити, так простіше грішити, так і совість спо-кійніша. Але Господь — Серцевідець. Він всюдисущий, Він всюди з нами.

На життєвому шляху ми не самотні: з нами Бог, з нами Його Пречиста Матір. Її допомога і радість завжди з тими, хто шукає Бога і спасіння, хто шукає зустрічі з Нею вдома і у храмах, хто любить людей і приносить їм радість співчутливими словами, доброю порадою, корисною справою. За всіх постраждав Її Син, наш Спаситель, за всіх піклується і про всіх молиться Його Пречиста Матір. Усвідомлювати це — вже достатньо для того, щоб бути щасливим і радісним, щоб у радості повторювати: “Радуйся, Радосте наша, покрый нас от всякого зла честным Твоим омофором”. Амінь.

Проповідь Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України

 
Поиск на сайте
Календарь
ukrline.com.ua Rambler's Top100 ya.ts ya.me Mu