Православные храмы

Храм Державной иконы Божией Матери (на Южной Борщаговке)

Открыт в 2012 году. Храм находится в арендованной комнате на втором…

Храм в честь иконы Божией Матери «Живоносный Источник», Феофания

В первый раз источник в Феофании в XIX веке освятил святитель…

Никольский собор Покровского монастыря

Крупнейший по размерам храм Киева, сооруженный в 1896—1911 гг.…
Публикации

Капелланские структуры стран восточной Европы. Священник в воинской среде

Серьезные испытания, вставшие перед нашей страной, побуждают всех, для кого…

Ідеал християнського пастиря

Вже понад півтори тисячі років Православна Церква зустрічає Світле Христове…

На этих горах воссияет благодать Божия… История Русской Православной Церкви

Согласно преданию, христианство на земли будущей Руси принес святой апостол…

Про зарозумілість і самохвальство

Духовна гордість губить багатьох. Через неї люди часто не тільки втрачають нагороду за свої добрі діла, але й прикликають на себе гнів Божий.

Видів цієї гордості безліч і перечислити їх важко, всі вони ведуть душу до погибелі. Для прикладу візьмемо такий. “Ох, — говорять деякі, — які безсердечні багачі: сліз бідним не витирають, любові до ближніх не мають! Якщо б я був багатим, скільки б пригорнув вдів і сиріт, скільки б зробив добра!” І що ж? Можливо, такій людині дійсно випаде багатство і вона зробить іншим багато добра. Але як? Неодмінно з думкою: “Ось я який! Не такий, як інші люди!” І через цю фарисейську пихатість добро в очах Божих перестає бути добром.

Один старець-стовпник на ім’я Феодосій, який жив неподалік від Едеси, на запитання св. Феодора, що змусило його зійти на стовп і стільки років перебувати на ньому, відповів: “Разом зі старшим братом ми відреклись світу ще з юності. Перші три роки провели ми у монастирі, а потім пішли в пустелю і, знайшовши там дві печери, поселились: я в одній, брат — в іншій. Час проводили в мовчанні, пості і молитві, і сходились разом тільки в неділю. Проте таке життя у пустелі виявилось для мене коротким. Одного разу, коли ми вийшли зі своїх печер, щоб зібрати колосся й коріння для їжі, і вже знаходились на деякій відстані один від одного, я помітив, що брат мій раптом зупинився на одному місці, ніби-то чогось злякавшись, а потім стрімголов побіг і сховався у своїй печері. Я здивувався і пішов до того місця, де брат зупинився. І що ж? Там я побачив багато золота. Не довго думаючи, я зняв з себе мантію, зібрав у неї скарб і з великим зусиллям приніс його в свою келію. Після цього, не сказавши брату ні слова, я пішов до міста і влаштував там монастир з лікарнею та притулком для прочан. Все я ввірив досвідченому ігумену, дав йому 1000 златниць, а другу тисячу роздав бідним, і, знову залишивши світ, пішов у пустелю до свого брата. Дорогою я став високо думати про себе і засуджував свого брата за те, що він не захотів зробити добра, знайшовши золото. Коли ж я підійшов до печери брата, то думки зарозумілості і самохвальства уже цілком заволоділи мною. Але в цей самий час мені з’явився Ангел Божий в грізному вигляді і говорить: “Знай, — все, що ти зробив, не варте того, що учинив твій брат, переступивши через золото, і він незрівнянно вищий і достойніший від тебе перед Богом. Ти навіть не достойний того, щоб бачити його, і це буде до тих пір, доки ти не очистиш себе від свого гріха сльозами і покаянням”. Після цього Ангел став невидимим, а я, підійшовши до печери свого брата, на велике здивування, дійсно не зміг його побачити. Тут, біля печери, я пролив багато сліз, так, що зовсім занеміг. Нарешті, Господь змилувався наді мною і сповістив, щоб я пішов в інше місце. Прожив я так 49 років і тільки на 50-й рік Ангел сповістив мені повне прощення і обіцяв, що я побачусь з братом в оселях небесних”.

Отож, так і нам, перш, ніж здійснити яке-небудь добре діло, треба звернути увагу на те, чи чисті наші спонукання. Якщо так, то з допомогою Божою будемо трудитись, а ні, то спочатку очистимо своє серце від злих думок, а вже потім приступимо до задуманної справи. Інакше зусилля наші будуть подібними до доброго насіння, яке попало в бур’ян і не може зійти і принести плід.

Підготувала Олена ГоловІна

 
Поиск на сайте
Календарь
ukrline.com.ua Rambler's Top100 ya.ts ya.me Mu