Православные храмы

Храм архистратига Михаила (на территории областного госпиталя ГУ МВД)

15 июня 2011 года, Предстоятель Украинской Православной Церкви…

Храм иконы Божией Матери «Знамение» (на Севастопольской площади)

Первый камень на возведение храма в честь иконы Божией Матери…

Храм праведного Иоанна Кронштадтского (в 1-й больнице Дарницкого района)

Община святого праведного Иоанна Кронштадтского была создана при…
Публикации

Великдень. Як це було сто років тому

Святість цього великого свята в очах селян була такою, що веселощі і розваги…

Собор трьох cвятителів

За переказом Церкви свято на честь трьох святителів Вселенської Церкви…

Международная конференция “Перед лицом глобализации”

23 марта в Челоковицах, предместье Праги, завершила работу конференция “Перед…

“Пам’ятайте наставників ваших”

Кожного дня свята Православна Церква вшановує святих, які від віку благоугодили Богу. Для чого це робиться?

По-перше, для того, щоб згадуючи святих, ми вчились наслідувати їхні чесноти і зберігали свої душі чистими і непорочними. Адже святі угодники —  це схожі на нас люди, але вони зненавиділи похоті плоті, підкорили плоть духові і оволоділи нею, вони полюбили пильнування, піст і безперестанну молитву. І саме їх нам належить наслідувати, щоб стати друзями Божими і синами Його Царства.

По-друге, для того Свята Церква постійно нагадує нам про святих, щоб ми при потребі звертались до них. Святитель Василій Великий говорить: “ До святих звертається пригнічений, до них приступає той, хто перебуває у радості: перший, щоб вийти зі скрутної обставини, другий — щоб зберегти своє благополуччя. Тут можна зустріти благочестиву жінку, яка молиться за своїх дітей або благає повернення свого чоловіка, який заблукав, або просить для хворого виздоровлення. Нехай ваші прохання, — закінчує свт. Василій Великий,— будуть для святих пристойні”. Таке вшанування святих вселенський учитель схвалює, показуючи, яку силу мають їх молитви.

Нарешті, по-третє, Свята Церква часто вшановує пам’ять святих для того, щоб постійно підтримувати наше духовне спілкування з ними. Чим частіше ми згадуємо святих, тим ближче стаємо до них, чим частіше звертаємось до них, тим більше впевнюємось, що вони — найдорожчі наші наставники, друзі і благодійники. “Пам’ятайте наставників ваших, котрі проповідували вам cлово Боже, і, дивлячись на кончину життя їхнього, наслідуйте віру їх ” ( Євр. 13, 7 ). Отже Свята Церква постійно нагадує нам про святих угодників для того, щоб укріпити нас у вірі, яку вони утверджували прикладом свого життя. Тож давайте прислухатись до повчань Церкви і наслідувати приклад доброчесного життя святих. “Дивлячись на образ їхнього життя, — говорить преподобний Іоанн Дамаскін, — постараймося слідувати їхній вірі, любові, надії, ревності життя, стійкості у стражданнях і терпінні навіть до крові, щоб і нам з ними сподобитись вінків слави”.

 
Поиск на сайте
Календарь
ukrline.com.ua Rambler's Top100 ya.ts ya.me Mu