Православные храмы

Храм благоверного князя Александра Невского (на Оболони)

21 сентября 2011 года в день праздника Рождества Пресвятой Богородицы…

Часовня преподобного Нестора Летописца (университет права НАН Украины)

Строительство и освящение часовни стало результатом совместных усилий…

Храм блаженной Ксении Петербургской (в 3‑й больнице Днепровсковского района)

Освящение храма и первая Литургия состоялись в день престольного…
Публикации

“Где сокровище ваше, там будет и сердце ваше”. К 60-летию Свято-Никольского храма г. Ровеньки Луганской епархии

Прошло 60 лет с тех пор, как православные верующие города Ровеньки, купив на…

Александрийская богословская школа

Христианское огласительное училище в Александрии было основано еще святым…

Материнський Покров

Скільки психологічної глибини, скільки радості у святі Покрова Пресвятої…

“Пам’ятайте наставників ваших”

Кожного дня свята Православна Церква вшановує святих, які від віку благоугодили Богу. Для чого це робиться?

По-перше, для того, щоб згадуючи святих, ми вчились наслідувати їхні чесноти і зберігали свої душі чистими і непорочними. Адже святі угодники —  це схожі на нас люди, але вони зненавиділи похоті плоті, підкорили плоть духові і оволоділи нею, вони полюбили пильнування, піст і безперестанну молитву. І саме їх нам належить наслідувати, щоб стати друзями Божими і синами Його Царства.

По-друге, для того Свята Церква постійно нагадує нам про святих, щоб ми при потребі звертались до них. Святитель Василій Великий говорить: “ До святих звертається пригнічений, до них приступає той, хто перебуває у радості: перший, щоб вийти зі скрутної обставини, другий — щоб зберегти своє благополуччя. Тут можна зустріти благочестиву жінку, яка молиться за своїх дітей або благає повернення свого чоловіка, який заблукав, або просить для хворого виздоровлення. Нехай ваші прохання, — закінчує свт. Василій Великий,— будуть для святих пристойні”. Таке вшанування святих вселенський учитель схвалює, показуючи, яку силу мають їх молитви.

Нарешті, по-третє, Свята Церква часто вшановує пам’ять святих для того, щоб постійно підтримувати наше духовне спілкування з ними. Чим частіше ми згадуємо святих, тим ближче стаємо до них, чим частіше звертаємось до них, тим більше впевнюємось, що вони — найдорожчі наші наставники, друзі і благодійники. “Пам’ятайте наставників ваших, котрі проповідували вам cлово Боже, і, дивлячись на кончину життя їхнього, наслідуйте віру їх ” ( Євр. 13, 7 ). Отже Свята Церква постійно нагадує нам про святих угодників для того, щоб укріпити нас у вірі, яку вони утверджували прикладом свого життя. Тож давайте прислухатись до повчань Церкви і наслідувати приклад доброчесного життя святих. “Дивлячись на образ їхнього життя, — говорить преподобний Іоанн Дамаскін, — постараймося слідувати їхній вірі, любові, надії, ревності життя, стійкості у стражданнях і терпінні навіть до крові, щоб і нам з ними сподобитись вінків слави”.

 
Поиск на сайте
Календарь
ukrline.com.ua Rambler's Top100 ya.ts ya.me Mu