Православные храмы

Храм блаженной Ксении Петербургской (на Святошинском кладбище)

Святошинское кладбище примечательно тем, что здесь покоятся Христа…

Храм равноапостольного великого князя Владимира (в 18‑й больнице, на бульваре Шевченко)

Киевский Императорский Университет св. Владимира (современное…

Храм мучеников Адриана и Наталии (на Лесном массиве)

Первый молебен перед началом строительства был отслужен 26 августа /…
Публикации

Вознесіння Господнє

Після Свого Воскресіння Господь наш Іісус Христос сорок днів залишався на…

Святитель Михаил, первый митрополит Киевский

Как свидетельствует Иоакимовская летопись, святитель Михаил был по…

Можно ли верить в домового?

Каждый из нас наверняка встречал людей, которые с гордостью заявляли: “Я видел…

Вузька і простора дорога

У Царство Небесне є дві дороги: одна вузька, або скорботна, поєднана з розіп’яттям плоті — дорога до вічного життя, й інша — простора, тобто гріховна, про яку Спаситель прямо сказав, що вона веде у загибель.

Ми часто плутаємо ці дві дороги і, прямуючи широкою доро-гою, думаємо, що йдемо вузькою, і чекаємо нагороди. Ось, наприклад, трапилось з людиною якесь горе. В чому вона повинна шукати причину, як повинна вести себе? Звичайно, людині треба замислитись: а чи не сама вона накликала на себе зло, можливо, Господь спонукає її до покаяння? Але вона і не думає про каяття, а лише скаржиться на долю та ближніх. Чому ми так поводимось? Мабуть, тому, що не знаємо, якою дорогою йдемо. Якщо б мали про це повне уявлення, тоді, напевно, наша думка про самих себе змінилася б, і ми надалі стали б уважнішими до свого життя і до своїх вчинків.

Ось яке визначення вузької дороги дав нам один досвідчений подвижник благочестя: “Ми, пообі-цявши йти вузькою дорогою і скорботним шляхом, насправді йдемо просторою дорогою. В чому полягає вузька дорога. Вона полягає у стриманні бажань, безперестанній молитві, у благодушному терпінні насмішок і лайок, у приборканні злої волі і, нарешті, у смиренні. “Блаженні ті, які ходять цією дорогою, бо їхнє є Царство Небесне”.

Подивимося на себе: чи йдемо ми вузькою дорогою? Чи маємо стриманість, усердя до молитви? Чи маємо смирення, терпіння, любов до ворогів та інші чесноти, які повинен мати християнин? Якщо ні, то хоч з цього часу змінимо думку про себе — усвідомимо себе грішниками, недостойними милостей Божих. Інакше, до чого приведе нас гордість і інші гріхи, пов’язані з нею? Очевидно, до того, що через неї ми втратимо благословення Боже, бо Бог гордим противиться.

Підготувала Л. Хоменко

 
Поиск на сайте
Календарь
ukrline.com.ua Rambler's Top100 ya.ts ya.me Mu