Православные храмы

Храм апостола и Евангелиста Луки (в отделе медобеспечения ГУВД в Киеве)

С конца 90-х годов на территории Института нейрохирургии Национальной…

Храм апостолов Петра и Павла (на Нивках)

Первая Литургия отслужена 19 октября/1 ноября 2000 г. Храм…

Храм собора двенадцати апостолов на Осокорках

Храм в честь собора двенадцати апостолов построен в греческом стиле.…
Публикации

Нательный Крестик

Протоиерей Николай Агафонов родился в 1955 г. на Урале, в семье инженера.…

Князь, который равен Апостолам

Словами святого псалмопевца Давида Православная Церковь отмечает славный подвиг…

Словом и делом равные пред Богом

12 февраля (30 января по старому стилю) Православная Церковь празднует память…

Чому ми повинні любити ворогів і молитись за них

Ми покликані любити ворогів наших і молитись за них.

Чому? Перш за все тому, що Господь дав таку заповідь: “Любіть ворогів ваших, благословляйте тих, хто проклинає вас, творіть добро тим, хто ненавидить вас, і моліться за тих, хто кривдить і гонить вас” (Мф. 5, 44). По-друге, ми повинні любити ворогів наших і тому, що любов до них є запорукою того, щоб Господь простив нас і наші гріхи: “Бо якщо ви прощатимете людям провини їхні, то простить і вам Отець ваш Небесний. А коли ви не будете прощати людям провин їхніх, то Отець ваш не простить вам провин ваших” (Мф. 6, 14–15).

По-третє, ми повинні любити ворогів наших по заповіді св. апостола Павла, який вчить: “Благословляйте гонителів ваших, благословляйте, а не проклинайте... Нікому не відплачуйте злом за зло; але дбайте про добро перед усіма людьми. Якщо це можливо і залежить від вас, перебувайте в мирі з усіма людьми. Не мстіть за себе, улюблені, а дайте місце гніву Божому, бо написано: Мені відомщення, Я віддам, — говорить Господь (Втор. 32, 35). Отже, якщо ворог твій голодний, нагодуй його; якщо хоче пити, дай напитись йому; бо, роблячи це, ти збереш йому на голову палаюче вугілля (Притч. 25, 21–22). Не бувай переможений злом, а перемагай зло добром” (Рим. 12, 14; 17–21).

Нарешті ми повинні любити ворогів і тому, що інакше на землі ми жили б, як у пеклі, бо зла злом зупинити і перемогти неможливо. Зло може бути зупинене і подолане тільки добром.

Тепер подивимось, чому ми повинні молитись за ворогів. Перш за все, наслідуючи приклад Самого Господа і святих Його.

Під час своїх страждань на Хресті Господь молив Свого Отця: “Прости їм, бо не знають, що роблять” (Лк. 23, 34). А св. архідиякон Стефан, якого убивали камінням, також говорив: “Господи Іісусе, прийми дух мій... Господи, не вважай їм це за гріх” (Діян. 7, 59–60).

Отож, Господь і його святі вчать нас і любити ворогів, і молитися за них. Будемо ж пам’ятати заповідь Божу про любов до ворогів і обіцянку прощення нам самим за те, що прощаємо їм. Не будемо перемагати злом, а переможемо добром зле. При цьому будемо молитись за ворогів і просити Господа, щоб Він Своєю Божественною благодаттю пом’якшив серця їх і вселив в них замість злоби і помсти — мир і любов до нас, щоб і вони, і ми були єдиними у Христі.

Підготувала Л. Хоменко

 
Поиск на сайте
Календарь
ukrline.com.ua Rambler's Top100 ya.ts ya.me Mu