Православные храмы

Храм иконы Божией Матери «Всех скорбящих Радосте» (на кладбище Берковцы)

В бывшем ритуальном зале на Берковцах (81‑й участок, на центральной…

Храм святителя Иоанна Шанхайского и Сан-Францисского

12 сентября 2021 года по благословению Блаженнейшего Онуфрия,…

Храм великомученика Георгия Победоносца (в госпитале МВД)

Расположена на территории Центрального госпиталя МВД Украины на…
Публикации

Время определить приоритеты

Что тебе остается, кроме как думать о счастье и великих свершениях, когда…

Колыбель для сирот

Прохожу узеньким проходом между многочисленными двухэтажными кроватями в уголок…

“Кресту Твоему поклоняемся, Владыко...”

По благословению Блаженнейшего Феофила III, Патриарха Святого Града Иерусалима…

Радониця

Загальне поминання померлих Православна Церква здійснює кілька разів на рік. Але особливим воно є в пасхальний час.

Бо віруюче серце християнина, зазнавши насолоди радості й торжества світлої Господньої Пасхи, поділившись радісними переживаннями Великодніх свят з рідними та близькими, прагне донести цю звістку про перемогу Христового Воскресіння і до своїх спочилих. Уже в давні часи на Русі встановився звичай поминати померлих у вівторок або понеділок Фоминої седмиці. Наші предки, бажаючи донести радісну звістку про Воскресіння Господнє до своїх померлих ближніх, почали і самий день поминання померлих називати Радоницею, на знак пасхальної радості. Окрім того, було дано цьому дню ще й інші назви — “могилки”, “гробки”, “проводи”, — які свідчать про те, що вже в давнину серед наших віруючих утвердився звичай нести пасхальну звістку померлим рідним на могили.

Тому в ці поминальні дні в православних храмах відправляються заупокійні богослужіння, до яких приєднуються й пасхальні піснеспіви. Люди приходять на вечірнє заупокійне богослужіння, літургію та панахиди і подають священнослужителям записки з іменами своїх померлих, щоб вони пом’янули їх. Окрім цього, священнослужителі та віруючі йдуть у ці дні на кладовище, щоб і там, на могилах, здійснити заупокійне поминання, поділитися зі спочилими пасхальною радістю в молитовному спілкуванні та попросити у Бога подання і їм благодаті Христового Воскресіння.

Пом’янувши своїх померлих, православний віруючий дякує Воскреслому Христу Богу за таку велику ласку, даровану йому в цей пасхальний час, і просить у Господа, щоб він зберіг у його серці пасхальне відчуття і щоб воно було домінуючим у його подальшому житті.

 
Поиск на сайте
Календарь
ukrline.com.ua Rambler's Top100 ya.ts ya.me Mu