Православные храмы

Покровская часовня (в Юридическом лицее, на Воздухофлотском проспекте)

Часовня в Юридическом лицее им. Я.Ю.Кондратьева при Киевском…

Храм апостолов Петра и Павла (на Нивках)

Первая Литургия отслужена 19 октября/1 ноября 2000 г. Храм…

Храм равноапостольного великого князя Владимира (в 18‑й больнице, на бульваре Шевченко)

Киевский Императорский Университет св. Владимира (современное…
Публикации

Почему люди не веруют в Бога

Почему так случается, что человек, созданный Богом, не верит в Него?.. Не по…

Послушание Церкви

Основанная Господом нашим Спасителем Святая Церковь из маленькой семьи первых…

Увидела свет книга о монахах Киево-Печерской Лавры, пострадавших за веру Православную

По благословению Блаженнейшего Владимира, Митрополита Киевского и всея Украины,…

Ідеал християнського пастиря

Вже понад півтори тисячі років Православна Церква зустрічає Світле Христове Воскресіння чудовими словами огласительного послання святителя Іоанна Златоуста на Святу Пасху.

Іоанн Златоуст по праву вважається одним із найвизначніших отців Церкви, чиї проповіді є неперевершеними зразками християнського ораторського мистецтва, а життя — прикладом пастирського служіння.

Іоанн народився в 347 році в Антіохії, одержав найкращу на той час світську освіту. Після закінчення школи ораторського мистецтва його залишали викладачем, проте Іоанн прийняв хрещення і під керівництвом єпископа Антіохії св. Мелетія навернувся до вивчення християнського богослов’я. У 370 році клір призначив його на посаду читця. Потім святий пішов у пустелю, де провів чотири роки серед ченців і ще два роки в цілковитій самотності.

У 381 році він був висвячений у диякони. Відвідуючи багатих, щоб у них просити милостині для бідних, і бідних, щоб допомагати їм, Іоанн за п’ять років дияконства, так само, як і за наступні двадцять років священства, набув усебічних знань про життя і людей, які висловлював у своїх проповідях. Він навчився любити людей, що зробило його борцем за права особистості й особливо — за права нижчих і пригноблених класів населення. Будучи пресвітером, він говорив проповіді принаймні раз на тиждень, а нерідко — й щодня. Він міг проповідувати або після попередньої підготовки чи певних роздумів, або, що траплялося частіше, — імпро-візуючи. Скорописці записували кожну бесіду Іоанна Златоуста. Відомі 804 його проповіді. Популярність і дієвість їхня була такою великою, що віруючі вважали, що його вустами говорить Святий Дух. У 397 році Іоанн був обраний архієпископом Константинополя. Обрання смиренного пресвітера, людини без зв’язків і знайомств у столиці, викликало невдоволення світської еліти. Воно зросло, коли Златоуст не захотів улаштовувати бенкети і відвідувати їх у будинках вельмож. Викриття розкоші й суєтності придворних призвело до гонінь. Його відправили у заслання. Та не встиг Іоанн відбути з Константинополя, як у столиці стався страшний землетрус. Налякані імператриця й придворні поквапилися повернути праведника. Проте архі-єпископ продовжував викривати недо-ліки влади, що призвело до другого і вже остаточного вигнання його з кафедри.

У 404 році святитель був засланий до Вірменії, де пробув два роки. Відтак його відправили у Піцунду, але по дорозі він помер. Це сталося у Команах 14 ве-ресня 407 року.

 
Поиск на сайте
Календарь
ukrline.com.ua Rambler's Top100 ya.ts ya.me Mu