Православные храмы

Храм мучениц Веры, Надежды, Любови и матери их Софии (в областной больнице)

Первая Литургия совершена в июне 1999 г. Храм размещается в…

Храм священномученика Макария, митрополита Киевского

Настоятель храма прп. Феодора Освященного на Лукьяновке о. Константин…

Храм Рождества Иоанна Предтечи (на Зверинецком кладбище)

На Зверинце существовало 2 кладбища: Зверинецкое кладбище…
Публикации

Единство во Христе не допускает разделения

На глас архангельских труб, раздающихся с небес, и по молитвам святого…

Киноэтюд об одном киевском храме

29 сентября в киевском Свято-Владимирском духовно-просветительском центре…

Доброты, внимания и любви хватит на всех

В мире тяжело без мамы. Это Людмила знает точно. Ее мама ушла из жизни, когда…

Про необхiднiсть i користь посту

Свята Церква, наслідуючи приклад Господа і його апостолів, установила для нас у певні дні пости. За її Уставом ми додержуємось таких постів: Великого, Різдвяного, Петрового і Успенського. Також пісними є середа і п’ятниця, день Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста та Усікновіння голови пророка Господнього і Хрестителя Іоанна.

Святий Іоанн Златоуст говорить: “Багато хто вважає, що для тих, хто проводить життя чисто, пости непотрібні. Але це помилка. Адже хто був святішим за Адама до гріхопадіння? Проте і йому був заповіданий піст: “Від всякого дерева в раю ти можеш їсти. Але з дерева пізнання добра й зла не їж, бо в день їди твоєї від нього ти напевно помреш” (Бут. 2,16–17). Ось перший піст, який був у раю. І якщо він необхідний для людини в раю, то ще більше він потрібен після гріхопадіння... Бог гнівається на тих, хто зневажає піст, і любить тих, хто його дотримується. Коли Адам не зберіг посту, то почув грізний вирок: “Ти порох і до пороху вернешся” (Бут. 3, 19). Отож, порушення посту веде до смерті.

Піст має велику силу. Він спасає від смерті безліч людей. Згадайте ніневітян: всі вони були приречені до загибелі, але навернулись до покаяння і посту і були спасені. Це великий урок для нас. Адже ніневітяни не знали закону, та коли почали поститися, відчули його велику користь. То хіба нам, маючи закон і заповідь про піст, порушувати його? І Мойсей, і Ілія, готуючись до бесіди з Богом, перш за все наклали на себе піст. І Сам Господь Іісус Христос, хоч і не мав потреби у пості, проте сорок днів і ночей постився, щоб подати нам приклад і показати, що постом ми можемо перемогти всю силу диявола.

Отож, ясно, що піст приносить користь і тому необхідний. “Піст, — говорить один проповідник, — є найнадійнішим засобом для спасіння душі і здоров’я тіла. Як людині неможливо ходити без ніг, птаху літати без крил, так душі неможливо спастись без посту. Піст умертвляє пристрасті, вгамовує повстання плоті, гасить полум’я похоті, утримує  язик від пустослів’я, відганяє гріховні думки, підносить розум до Бога, сприяє молитві, пом’якшує жорстокість серця, народжує розчулення душі, відкриває дорогу до каяття і примирення з Богом. Яка благодать і скільки добра приносить нам піст”.

Тож  постіться, улюблені, і ви позбудетесь пристрастей, частіше будете думати  про небо, виховаєте душу у благочесті, будете удосконалюватись у вірі, надії і любові до Бога і прикраситесь чеснотами.

 
Поиск на сайте
Календарь
ukrline.com.ua Rambler's Top100 ya.ts ya.me Mu