Православные храмы

Храм Успения Пресвятой Богородицы (Троещина)

Небольшой деревяный однокупольный храм из брусьев принадлежащий…

Храм святителя Николая Мирликийского (на водах)

Инициатива строительства уникального храма на Днепре принадлежала…

Храм иконы Божией Матери «В родах Помощница» (в 1‑м роддоме, на Печерске)

Храм был открыт 8/21 декабря 2000 г., первый молебен отслужен 9/22…
Публикации

Святкування Пасхи

Христова Пасха таке велике свято, що православний християнин, почавши…

День третьего рождения обители. В Киево-Печерской лавре отпраздновали 20-летие возрождения монашеской жизни

22 июня, в день Всех святых, Свято-Успенская Киево-Печерская Лавра отметила…

Ревность не по разуму. По поводу так называемого “Ответа православных христиан” Священному Синоду УПЦ

В который раз православная общественность становится свидетелем того, как…

Поспiшайте до Господа - Відкладати покаяння з дня на день — небезпечно

Деякі грішники, особливо надто ліниві до діла свого спасіння, або ті, що впали у глибину зла і нітрохи не турбуються про своє виправлення, звичайно говорять: “Що робити! Я не відвідую храм Божий, не каюсь і не причащаюсь тому, що вважаю себе великим грішником”.

Чи справедливе подібне застереження грішників? Несправедливе, бо говорити це, значить не вірити у милосердя Боже, яке безмежне до покаянних грішників. То ж нехай такі грішники не говорять так, а скоріше йдуть до Господа зі сльозами і мольбою про прощення,  і Господь помилує їх. Ось що говорить таким святий Іоанн Златоуст: “Браття, приходить свято і я починаю своє слово з того, щоб ви очистились від гріхів і приступили до Святих Таїн. Ніхто хай не говорить мені, що він весь повний гріхами, а часу для покаяння дуже мало. Досить для вас і п’яти днів перед святом для вашого прощення, якщо щиросердечно покаємось, будемо пильнувати і поститись, і зненавидимо свої гріхи. Будемо дивитись не на короткість часу, а на безмежну любов Божу.  Ніневітяни каялись тільки три дні, але й цей короткий час допоміг їм відвернути від себе гнів Божий. Блудниця, яка прийшла до Христа, за одну годину омила свої гріхи, бо приступила з вірою і сльозами своїми  омила ноги Спасителю. І ти своїм гріхам протиставляй чесноти і будеш прощеним. Ти пограбував? Віддай награбоване скривдженим тобою і до цього приклади дещо своє. Скажи Господу разом з митарем Закхеєм: ось, Господи, вертаю вчетверо більше від того, що взяв. Якщо грішив язиком, то тепер піднеси чисті молитви і прости тих, які тебе кляли і злословили. І коли так робитимеш і каятимешся зі сльозами, то навіть за один день зможеш заслужити прощення. Отож, — закінчує своє слово святий Іоанн Златоуст, — відкиньте лестощі й підступність, і полюбіть чесноти; залиште і пообіцяйте не робити зла і цього буде достатньо для того, щоб одержати прощення від Господа. І я є свідком за вас про те, що Бог дійсно простить вас, якщо ви вже зараз перестанете грішити”.

Отож, скоріше йдіть до Господа зі сльозами і мольбою про прощення, і Господь простить вас і зцілить ваші гріховні рани. Як бачите, Він безмежно милосердний до тих, хто щиросердечно і завжди прощав їх, як простив Петра, блудницю, яка плакала біля його ніг, благорозумного розбійника і багатьох інших, які давали слово виправитись. А відкладати покаяння і грішно, і небезпечно. Хто тобі сказав, що в тебе ще є час на покаяння і виправлення? Звідки ти знаєш, коли тебе Господь закличе на суд? Хто тебе упевнив, що завтра ти будеш кращим і не будеш накопичувати гріхів? Звичайно, що ніхто і тому будь обережним. “Пильнуйте, бо не знаєте, коли Господь ваш прийде” (Мф. 24, 42). І в іншому місці: “Пильнуйте, будьте насторожі і моліться, бо не знаєте, коли настане час цей... Так і ви: пильнуйте, бо не знаєте, коли прийде господар дому, ввечері чи опівночі, чи як півні заспівають, чи вранці; щоб, коли він несподівано прийде, ви не спали” (Мк. 13, 33; 35–36).

Будьте обережними і спішіть до Господа. В іншому випадку горе буде вам, коли почуєте грізний голос: “Істинно кажу вам: не знаю вас” (Мф. 25, 12). Визволи нас, Господи, від цього.

 
Поиск на сайте
Календарь
ukrline.com.ua Rambler's Top100 ya.ts ya.me Mu