Православные храмы

Храм святителя Николая Мирликийского (в Военной части № 3066)

Храм размещается на территории Военной части № 3066 управления…

Храм Казанской иконы Божией Матери (при Национальном центре радиационной медицины)

В 2010 году по благословению Блаженнейшего Митрополита Киевского и…

Храм святителей Кирилла и Афанасия Александрийских (Кирилловская церковь на Куреневке)

Выдающийся памятник архитектуры и живописи ХII—ХIХ вв. Один из…
Публикации

Колдовские сети

Светлана не верила до последней минуты. Не верила, когда шла по тому адресу,…

Праздник Божественного смирения

“Нас бо ради родися Отроча младо, Превечный Бог”

Почему я болею?

Для большинства из нас болезни становятся испытанием, способным или сломать,…

Древній Свято-Успенський Святогорський монастир отримав статус лаври

На черговому засіданні, яке проходило 9 березня цього року у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі під головуванням Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України, Священний Синод УПЦ заслухав рапорт Високопреосвященнішого Іларіона, Митрополита Донецького і Маріупольського, керуючого Горлівською єпархією, щодо можливості надання Свято-Успенському Святогорському монастирю статусу Лаври.

Зважаючи на древність обителі, її історичну роль, численні прохання православних віруючих Донеччини, а також сучасний стан активного відродження монастиря та його благотворний вплив на духовне життя регіону та країни в цілому, Священний Синод Української Православної Церкви прийняв рішення надати Свято-Успенському Святогорському чоловічому монастирю Горлівської єпархії УПЦ (м. Святогорськ Донецької області) статус Лаври. Віднині Свято-Успенський Святогорський чоловічий монастир іменується Свято-Успенською Святогорською Лаврою.

Історія цієї стародавньої обителі йде углиб століть. Одна з існуючих версій пов’язує походження обителі з візантійськими ченцями, що втікали від переслідування імператорської влади в період іконоборчої єресі. Частина монахів знайшла притулок в Криму, а частина з них, підіймаючись по водних артеріях Дону і його притоки Сіверського Донця, заснували на їх берегах багато печерних монастирів, що збереглися до наших днів.

Десять років тому в Горлівській єпархії Української Православної Церкви був відроджений Свято-Успенський Святогорський чоловічий монастир.

Переказ, записаний в XIX столітті, пов’язує Святогор’я з Києво-Печерською Лаврою: частина печерської братії після розорення Києва Батиєм пішла в Святі Гори. Святогорська обитель неодноразово зазнавала набігів і розорення з боку кримських татар в XVII столітті. Не дивлячись на важкі умови життя, обитель не запустіла, в ці часи вона стає також оплотом ревнителів Православ’я і опорою для багатьох переселенців Задніпровської України, що бігли від утисків католиків і уніатів з метою зберегти в чистоті Православну віру. За часів правління Катерини II обитель було скасовано, проте навіть до скасованої спорожнілої обителі в її святкові престольні дні стікалися багатотисячні натовпи народу. Розквіт обителі був пов’язаний з її відновленням в 1844 році. Першими насельниками Святогорського монастиря стали чада знаменитого старця Глинської Пустині ігумена Філарета (Данильовського). За 70 років існування — з 1844 по 1914 рік — відновлена обитель завдяки працям настоятеля і братії стала одним з найбільших монастирів, внаслідок чого, ще до революції за клопотанням віруючих прочан, а також запорізького і донського козацтва, неодноразово підіймалося питання про надання Святогорській Пустині статусу Лаври. Проте сумні події російської історії перешкодили цьому. Починаючи з 1917 року, монастир неодноразово зазнавав грабувань, наруги і оскверніння святинь, биття і вбивства братії, просяяв новомучениками і сповідниками. В 1922 році монастир був повторно закритий. В ньому був влаштований будинок відпочинку. В 1992 році Святогорська обитель знов була відкрита. Слід зазначити, що відродження і процвітання Святогорської обителі після часу запустіння і наруги передбачив її насельник ігумен Іоанн (Стрільцов), старець, що володіє багатьма благодатними дарами.

В даний час Свято-Успенський Святогорський монастир Горлівської єпархії є найбільшим духовним центром, який опікує православну паству Донбасу, Слобідської України і півдня Росії. Монастир відомий далеко за межами Донецького краю. У дні вшанування Святогорської ікони Божої Матері, преподобного Іоанна, затворника Святогорського, Успіння Божої Матері та інших, обитель збирає 10–12 тисяч прочан з України, Росії і Білорусі. 29 грудня 2003 року відбувся акт остаточної передачі будівлі, споруд і земель, що історично належали монастирю. В даний час число братії складає більше 100 чоловік, з кожним роком воно збільшується. В обителі були відновлено 2 скити — Всіхсвятський і преподобних Антонія і Феодосія Печерських. В прилеглому до монастиря селі Богородичне був відкритий храм на честь ікони Божої Матері “Усіх скорботних Радість”. На 5-ти монастирських дзвіницях було зібрано 54 дзвони, найбільший з яких вагою більше 6 тонн. В обителі організовано прекрасний братський хор. В даний час відродження святої обителі продовжується во славу Божу і Святої Православної Церкви.

Прес-служба УПЦ

 
Поиск на сайте
Календарь
ukrline.com.ua Rambler's Top100 ya.ts ya.me Mu