Православные храмы

Храм сорока мучеников Севастийских (в 5-й больнице Святошинского района)

Первая служба (молебен с водосвятием) была совершена 9/22 марта 1999…

Храм равноапостольных Мефодия и Кирилла (на Позняках)

Первая Литургия отслужена на праздник Входа Господня в Иерусалим, 22…

Храм архистратига Михаила (на территории областного госпиталя ГУ МВД)

15 июня 2011 года, Предстоятель Украинской Православной Церкви…
Публикации

Образование и воспитание в Украине: от принудительного атеизма к разумной светскости

В этом году в работе Международной научно-практической конференции…

Пою Господу моему... О церковных канонах

В Древней Церкви словом “канон” называли все богослужение. Позже оно стало…

Новітні Мічурінці, або популярно про генну інженерію

“Вивчи дух часу, аби, якщо можливо, уникнути його впливу” Свт. Ігнатій…

Чудеса Православної Церкви

Доказом того, що наша Церква є істинною, святою і православною, є те, що в нашій Церкві, як і раніше, здійснюються чудеса і, віримо, будуть здійснюватись. А у розколі істинних чудес не було, не буває і не буде.

Щоб упевнитись у цьому, наведемо такий приклад.

Грецький цар Валент, єретик-аріанин, закрив православні церкви у державі, віддав їх аріанам і наказав вигнати всіх православних єпископів. Останні сказали царю: “Перш, ніж виконати свій наказ, дозволь Василію Великому вступити у співбесіду про віру з аріанами. Якщо вони переможуть Василія, то ми всі беззаперечно покоримося тобі”. Цар згодився і закликав Василія до Нікеї. Василій сказав Валенту, що його з аріанами розсудить Бог, і зробив так. Він повелів закрити двері однієї з церков і сказав аріанам: “Чи хочете розсудити, чия віра права через ці двері? Якщо по молитві вашій вони відкриються самі собою, будемо вважати, що правда ваша. Якщо ж відкриються по нашій молитві, тоді всі повинні визнати, що православно віруємо ми, а не ви”. Аріани погодились і зранку до вечора вони молились, щоб відкрились двері, але з того нічого не вийшло.

Потім настала черга православних. Свт. Василій з людьми підійшов до церкви, прихилив коліна і став молитися. І раптом пролунав сильний грім, і церковні двері відчинилися. Всі жахнулися і прославили Бога. Цар звелів повернути церкви православним, нагородив Василія щедрими дарунками і відпустив з миром.

Приклад переконливий. Єретики-аріани молились цілий день, щоб відкрились церковні двері, але даремно. Помолились православні, і двері відкрились самі собою. З цього видно, що з православними була благодать Божа, з якою віруючому все можливо, а у єретиків не було благодаті, і тому їхня молитва залишилася марною.

Те саме відбувається і тепер. В Православній Церкві і зараз відкриваються нетлінні мощі святих, при яких силою Божою здійснюються різноманітні чудеса. Ті ж чудеса відбуваються і від мощей святих угодників Божих, які прославились раніше, і від святих ікон, та інші чудеса від Господа.

Нам слід уникати всіляких розколів і дивитись, “щоб хто не звабив нас філософією й пустою оманою за переказом людським, за стихіями світу, а не за Христом” (Кол. 2, 8).

Підготував Павел СОЛОГУБ

 
Поиск на сайте
Календарь
ukrline.com.ua Rambler's Top100 ya.ts ya.me Mu